Alvar Aalto och den finska formkurvan, fransk-vietnamesisk filmkonst och den ointelligenta människan

Här finns inget ljud

Den finska formens betydelse analyseras med anledning av en stor Alvar Aalto-utställning på Ateneum i Helsingfors och vi möter "Cyclo"- regissören Tran Anh Hung, aktuell med "Kärleken och evigheten".

Sveriges Radios Finlandskorrespondent Thella Johnson har besökt Ateneum och sett en utställning som dels visar rena objekt och dels framhåller betydelsen av den krets av arkitekter och konstnärer som fanns runt Alvar Aalto, hans fru Aino Aalto och deras firma Artek.

Tidskriften Forms biträdande chefredaktör Salka Hallström Bornold kommer till P1 Kultur för att prata om vad som är finsk forms unika förutsättningar och så hör vi samlaren Kaj Forsblom, som har en stor samling av design- och konsthantverksföremål av finska formgivare. Samlingen kommer att ställas ut av Nationalmuseum på Kulturhuset med titeln "Hundra år av finsk design. Ur Rafaela och Kaj Forsbloms samling", 20 juni - 29 oktober 2017.

Regissören Tran Anh Hung är aktuell med filmen "Kärleken och evigheten", Nina Asarnoj träffade honom när han besökte Göteborgs filmfestival tidigare i år. 

Bluesartisten Bror Gunnar Jansson kommer med nytt album, "And The Great Unknown, part I & II" och Mikael Timm har lyssnat på det. 

Vi tycks ha lättare att se känslor och intelligent beteende hos maskiner än hos djur och natur omkring oss. I dagens OBS-essä granskar Helena Granström myten om människans särställning.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Nina Asarnoj

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista