KB-böckerna som försvann och dansk film om kvinnlig sexualitet

Här finns inget ljud

Hösten 2004 avslöjades omfattande stölder från Kungliga biblioteket samling – men vad hände sedan? Kvinnor berättar öppet om sin sexualitet i dansk dokumentär – nu visas filmen i Sverige.

Det är snart 13 år sedan bokstölderna från Kungliga Biblioteket upptäcktes och tjuven, den så kallade "KB-mannen", tog sitt liv. Stölderna tros vara klarlagda, men vart böckerna tog vägen är fortfarande höljt i dunkel. P1 Kulturs reporter Mattias Berg berättar i sitt reportage om böckernas väg ut i världen.

Regissörerna Mette Carla Albrechtsen och Lea Glob trodde att de ville göra en "erotisk film på kvinnors villkor". Men under castingen blev de allt mer intresserade av att höra de provfilmade kvinnornas egna berättelser. Resultatet blev en dokumentär om sex, lust och fantasier. Reportage av Moa Skimutis.

Kulturklimatet i Kina hårdnar. Regimen har bestämt sig för att minska det västerländska kulturella inflytandet och därmed mängden översatt litteratur. I dagens essä från OBS träffar Ulrika Kärnborg kinesiska författare i Peking och funderar på vad det innebär att vara en fri skribent i ett ofritt land.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.16
    Devonte Hynes - Teddy In The Library
    Album: Palo Alto (Original Motion Picture Score)
    Bolag: Domino
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".