BBQ - Långkok med rök i Skåne, Texas

30 min

BBQ - först och främst ett sätt att umgås. Men också långsam tillagning med rök. Hur? Varför? När? Vi går in i rökdimman!

- Det här är en hobby som spårat ut alldeles fullständigt! säger Johan Fritzell.

Kanske var det en 40-årskris där det istället för sportbil blev ett par stora rökar. Som inte riktigt fick plats inne i Höganäs där han bor. Så Johan fick ställa dem hos sin kompis föräldrar på landet, i Bräcke i nordvästra Skåne, mellan Höganäs och Mölle.

- Det var inte meningen att det här skulle bli en restaurang.

Han tänkte röka lite BBQ för sig själv och kanske sälja till restauranger. Satte några containrar att ha saker i. Nu har det vuxit till en liten kringbyggd innergård av containrar, med kök, kylar, butik, bar och servering.
Under skyddande tak och under bar himmel står det stora långbord där man kan sitta och äta.

Nånstans på vägen träffade Johan Fritzell en annan rökintresserad Johan – Johan Åkerberg. Hösten 2015 gjorde vi ett program med Johan Åkerberg. Han är kock i Stockholm och hade då precis kommit ut med en kokbok som hette Rök. Numera är Johan och Johan kompanjoner. Tillsammans har du nu också skrivit en kokbok, Holy smoke BBQ - ingen rök utan kött.

Det har blivit många resor till USA och utforskande av BBQ-kulturen. Flera stora BBQ-profiler i USA har också varit på besök i Skåne och lärt ut sin konst.

Johan Fritzell berättar om olika rökar och rökskåp. Om tillagning på mellan 10 och 14 timmar. Om att BBQ egentligen mer är en samvaro än en tillagningsmetod. Visar oss Dirty flank, som grillas direkt på glöd. Förklarar varför de använder amerikanskt nötkött. Och varför de svenska grisarna numera styckas på amerikanskt vis, s k St Louis cut.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Scott H. Biram - BBQ Commercial
  Album: Dirty Old One Man Band
  Bolag: Bloodshot Records
 • 10.28
  Mark Chesnutt - Blame It on Texas
  Album: The Ultimate Collection
  Bolag: Wrasse Records
 • 10.29
  Scott H. Biram - BBQ Commercial
  Album: Dirty Old One Man Band
  Bolag: Bloodshot Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista