Resistent tuberkulos ett växande hot

20 min

Världshälsoorganisationen WHO har som mål att ingen ska smittas med tuberkulos år 2035. Men nu dör varje år 1,8 miljoner människor i sjukdomen, och i länder som Ryssland och Indien ökar resistent TBC.

I en ny vetenskaplig rapport i medicintidskriften Lancet Infectious diseases har ett ett internationellt forskarlag kommit fram till att om 20 år kommer en tredjedel av alla TBC-sjuka i Ryssland ha resistent tuberkulos, där vanliga billiga mediciner inte längre hjälper.

I Vetandets värld ger Sveriges Radios globala hälsokorrespondent en lägesrapport för tuberkulosen, resistensen och medicinerna.

I programmet medverkar Jan Bellbrant, sjuksköterska Karolinska universitetssjukhuset, Batsuh Temulen, tbc-patient Karolinska universitetssjukhuset, Niklas Bergstrand, Läkare utan gränser, Svetlana Prosvirina, tbc-patient i Ryssland, Masoud Dara, tbc-ansvarig på WHO:s Europakontor, Elena Bogorodskaya, högsta ansvariga för tbc-vården i Moskva, Anya Sarang, forskare och ledare för hjälp- och patientorganisationen Andrey Rylkov-stiftelsen i Moskva, Andrei Mariandyshev, professor och tbc-expert i Arkhangelsk i norra Ryssland och WHO-rådgivare, Judith Bruchfeld och docent Karolinska universitetssjukhuset.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
 • 12.20
  Digiffects Sound Effects Library - Stockholm, Sweden Café with Dishes and Voices
  Album: The Sounds of Sweden
  Bolag: Hot Ideas 2016
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".