Chris Cornell död, chefredaktörens förändrade roll och identitet i fokus i australiensisk samtidskonst

Här finns inget ljud

Soundgarden-sångaren Chris Cornell är död – vilket avtryck lämnar han efter sig? Ny forskning om chefredaktörsrollen och komplicerad nationell identitet i centrum på australiensisk konsttriennal.

Chris Cornell, mest känd som sångare i grungebandet Soundgarden, har gått bort. Vilken betydelse har han haft för rockmusikens utveckling? Samtal med musikjournalisten Håkan Persson.

Digitalisering och tidningsdöd har gett svenska och norska chefredaktör en mer splittrad identitet. Det visar en ny doktorsavhandling där Turid Borgen undersökt hur rollen som chefredaktör inom kvälls- och dagspress har förändrats över 30 år – från 80-talets tidningsmakare till 2000-talets digitala transformatör. Reportage av Matilda Ljungkvist.

Den nationella australiensiska identiteten står i fokus på "The National 2017, New Australian Art" – en stor gemensam utställning på Sydneys tre största konstinstitutioner. Och identitet har aldrig har varit enkelt eller oproblematiskt: med Australiens brutala koloniala historia blir nationella symboler som flaggan, nationaldagen och nationalsången ständigt återkommande konflikter. Reportage av Simon Pollack Sarnecki.

Det beryktade förlaget Olympia press hade en tillvaro kantad av porr, mygel, skulder och rättsprocesser. Men det var också de som såg till att klassiker som "Lolita", "Kräftans vändkrets" och "Den nakna lunchen" gavs ut. I dagens essä från OBS berättar författaren Gabriella Håkansson om det märkliga förlag som kom att förändra litteraturhistorien.

Varje vecka väljer P1 Kultur ett ord som på något sätt speglar vår tid. I dagens – åtminstone påstått – polariserade samhällsklimat stannar Mikael Timm upp vid ett av de centrala begreppen: "extremism".

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.11
  Soundgarden - Black Hole Sun (Album Version)
  Album: Superunknown
  Bolag: Universal Music
 • 13.24
  Soundgarden - Rusty Cage
  Album: A-Sides
  Bolag: Universal Music Central America
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".