Svenska flaggan, flygsäkerhet och samernas psykiska hälsa

40 min

Har inställningen till svenska flaggan förändrats? Och borde datorer på flyget förbjudas? Varför mår unga samer dåligt?

Svenska flaggan

I går var det ju extrem flaggviftning i Norge men håller inställningen till den svenska flaggan även på att förändras i Sverige? Statsminister Stefan Löfven uppträder ju numera oftare med svenska flaggor än röda fanor både på kavajslaget och som bakgrund. Generalsekreteraren i stiftelsen Sveriges Nationaldag Martin Brothén kommer till studion och ger sin syn på den svenska flaggan.

Elektronik på flyget

Det ser ut som att det kommer att bli förbjudet att ha bärbara datorer och surfplattor med ombord på flygplan. Terrorister har kommit på hur man kan bygga in tillräckligt starka sprängladdningar i en laptop för att kunna spränga hål i ett flygplansskrov och förorsaka en katastrof. Men är det inte ännu farligare att packa samman hundratals datorer med brandfarlig litiumbatterier i lastutrymmet? Den frågan ska Tomas Olsson från Transportstyreslen svara på.

Psykisk ohälsa bland samer

Just nu talas det mycket och öppet om psykisk ohälsa och självmord. Det är också en av frågorna inför sametingsvalet på söndag. Var tredje renskötare har haft tankar på att ta livet av sig visar en undersökning. Jon Petter Stoor är psykolog och arbetar på Sametinget med att kartlägga samernas psykiska hälsa. Han gästar programmet tillsammans med Simon Issát Marainen vars två bröder tagit sina liv.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.17
    The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - Remastered 2009
    Album: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Remastered)
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".