Ivanka Trump – vem är hon, egentligen?

54 min

Ivanka Trump saknar, i likhet med sin pappa Donald Trump, tidigare erfarenhet av politiskt arbete, men har idag ett eget kontor i Vita Huset, nära sin far.

Tidigare i år gav han nämligen henne i uppdrag att vara ”special assistant to the President”, det vill säga hans personliga assistent. Vad denna uppgift innebär konkret är det ingen som riktigt vet, även om många hade hoppas på att hon skulle lyckas kyla ner hans heta temperament. För till skillnad från sin pappa har Ivanka Trump med framgång marknadsfört sig som en svalt elegant och framgångsrik yrkeskvinna som kan föra sig i salongerna.

Då presidentens hustru, Melania Trump, inte verkar överförtjust i att agera rikets första dam, har istället Ivanka Trump ofta ryckt in för att representera. Hon kallas inte sällan för ”The First Daughter”.

Tack vare sitt lugn och värdiga hållning – och stiliga yttre och snygga garderob – har den långa, blonda och välklädda Ivanka Trump också väckt vissa förhoppningar om att det bakom fasaden finns en modern kvinna som kan tala sin bakåtsträvande pappa till rätta.

Inte minst eftersom hon 2007 startade modemärket ”Ivanka Trump” som hon kopplade ihop med ett koncept kallat för ”Women Who Work”, kvinnor som arbetar. På märkets shoppingsajt möts man därför inte bara av kläder och accessoarer, utan även av pepp från framgångsrika businesskvinnor och allmänt uppfostrande goda råd.

Att erbjuda moderiktiga kläder och accessoarer till rimligt pris för unga yrkeskvinnor var en idé som Ivanka Trump hävdade var helt ny, vilket inte riktigt är med sanningen överensstämmande. Det amerikanska modemärket Tory Burch var till exempel före. Märket ”Ivanka Trump” erbjuder snarare billigare varianter av redan befintlig dyrare design. Några skulle till och med hävda att det rör sig om kopior.

I veckans program tittar vi närmare på den senaste tidens kontroverser som uppstått i samband med att Ivanka Trump tog plats i Vita Huset – något som även lett till en hel del komik och satir. Vi undersöker också begreppet ”pappas flicka”, tillsammans med konstnären Fia-Stina Sandlund och psykologen Jenny Jägerfeld. Och så tittar vi närmare på fenomenet självhjälpsböcker.

Veckans gäst är Britt-Marie Mattsson, journalist och författare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Monica Zetterlund - En Bedårande Sommarvals
  Album: Hits
  Bolag: Ariola
 • 10.17
  Achille Alberto Scotti - Piece D'eau
  Album: Classic Mood
  Bolag: MUSICA.IT / APM Music
 • 10.31
  Gonzales - Gogol
  Gonzales
  Now We Are Free
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.33
  Astrid Lindgren - Ronja Rövardotter
  Album: Ronja Rövardotter
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".