Larvigt pyssel ger viktig kunskap om livet på jorden

45 min

Veckomagasinet tar en titt på larver och insekters påverkan i naturen. Vi pratar också om förhörsmetoder i Kevinfallet och om Frankrikes nya regering som kanske innebär en grön skräll.

Att knåda runt 3 000 små larver av grön modellera brukar inte leda till toppartiklar i prestigetidskrifter, men så blev det för insektsekologen Tomas Roslin och hans kolleger runt världen.

Genom att placera ut larverna i naturen i ett antal länder har de konstaterat att risken att bli uppäten av rovdjur är åtta gånger större för larver vid ekvatorn än på Grönland. Och det är inte fåglar eller däggdjur som äter flest larver, utan andra insekter som myror. "Naturen är full av växtätande kryp, som drömmer om att äta upp allt och förvandla det till en öken", säger Roslin, och nu vet vi att det framför allt är myrorna som håller dem i schack, säger han.

I veckomagasinet hör vi också om hur dåligt förhörsmetoderna i Kevinfallet stämmer med vetenskapen, vi möter hjärnforskarstjärnan Antonio Damasio som betonar våra kroppars och känslors betydelse för medvetandet, och så hör vi om att Frankrikes nya regering verkar vara en grön skräll.

Programledare är Lena Nordlund.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista