"Elefanten som svälter i Venezuela": Ekots Lotten Collin i Caracas

3:05 min

Utrikeskrönikan 21 april med Lotten Collin.

Caracas, fredag morgon.

Hon heter Ruperta. Alla venezolaner vet vem hon är. Alla har sett bilder på henne. Foton på hennes utmärglade kropp cirkulerar på internet. Hon har blivit symbolen för hungern, för misskötseln, korruptionen - symbolen för ett land som är nära botten.

Ruperta är en elefant, som bor, eller är inlåst, på Caracas zoo. Det var för några veckor sedan som bilderna på henne började spridas i sociala medier. Det grå skinnet hänger löst. Varje revben syns tydligt, hela elefantansiktet är insjunket.

Bilderna på Ruperta nådde ända till hollywood, där internationella kändisar förfärades på Twitter och startade en namninsamling för att flytta elefanten utomlands. Venezolanerna började samla ihop mat som överlämnades till Caracas zoo. President Nicolás Maduro kommenterade Rupertas fall på nationell TV. Därefter sparkades djurparkens chef, och åklagarmyndigheten utreder nu hur elefanten kunde bli så undernärd.

Jag tänker på Ruperta när jag vandrar genom ett Caracas där venezolanerna slåss om soporna. Klockan sex fylls gatorna av hungriga människor som väntar utanför restauranger och butiker. När de svarta sopsäckarna läggs ut på trottoaren blir det bråk om bageriernas använda bakplåtspapper, om ruttet kött, om apelsinskal. Det är barnfamiljer, det är gamla, det är universitetsstudenter. Det är människor som blivit arbetslösa för en månad sedan och människor som bit för bit sjunkit ner i misären. En man börjar gråta av tacksamhet när jag ger honom min halvätna banan.

Jag tänker på Ruperta när jag läser om de människor som dött i protesterna dom senaste veckorna. En taxichaufför visade mig platsen där miliser sköt en 17-åring i huvudet i förrgår, under en demonstration, mitt i Caracas. Det var regeringens miliser, sa han. De kom plötsligt, i grupp, på motorcyklar, och de försvann lika snabbt. Jag vet inte om någon åklagare tillsatts för att utreda det. Men ingen har fått sparken.

Jag tänker Ruperta och kampanjen för att flytta henne utomlands, när jag pratar med alla venezolaner vars släkt och vänner rest till Colombia, Panama, Costa Rica, Brasilien – rest dit de kunde resa. Vissa för att kunna jobba med det dom utbildade sig till, andra för att de var sjuka och inte kunde få vård och mediciner. Och många för att skicka hem pengar, hjälpa sina föräldrar eller barn. För att slippa se deras skinn lägga löst, slippa se deras revben.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista