Den perfekta fienden: Johan-Mathias Sommarström i Turkiet

4:08 min

Utrikeskrönikan den 24 april 2017. Turkiet.

Turkiet, måndag.

Det är roligare att säga JA än att vara en partysabbare och säga NEJ.

Men frågan i Turkiet just nu är hur många som egentligen sagt ja och hur många som sa nej.

Skillnaden i folkomröstningen nyligen var inte mer än ungefär 1,5 miljon röster mellan ja- och nej sidan men samtidigt anklagar oppositionen ja-sidan för att ha fuskat med minst 2,5 miljoner röster. Oppositionen gör nu allt för att få valet ogiltigförklarat men ser inte ut att lyckas.

Valnämnden har sagt sitt, valet är godkänt, de 2,5 miljoner tveksamma rösterna ska räknas, valet ska inte göras om- trots att till och med valobservatörerna från OSCE säger att det finns rejäla tveksamheter.

Men valobservatörerna var inget annat än Europas långa arm i Turkiet. De var politiskt färgade mot president Erdoğan och det styrande AK-partiet, det hade till och med terrorkontakter och var med på nej-sidans valmöten.

Åtminstone om man ska tro regeringssidans anklagelser mot dem bara dagar efter valobservatörernas kritiska rapport.

Inga ansträngningar har varit för stora- eller för små- för att sänka valobservatörernas anseende och förtroende, åtminstone inte inför hemmapubliken i Turkiet.

Både EU-ministern, presidenten och premiärministern har förkastat valobservatörernas rapport som politiskt färgad och försäkrat att folkomröstningen i Turkiet varit en demokratisk succé.

Strax efter den politiska elitens fördömanden började regeringsvänliga medier i Turkiet visa bilder på minst sagt tveksamma situationer som valobservatörerna befunnit sig i.

En håller om en i Turkiet efterlyst anklagad kurdisk terrorist.

En annan befinner sig på ett valmöte med den kurdiska PKK-gerillan.

En har vänskapligt sinnade kontakter med nej-sidan.

Och en står leende och håller upp en PKK flagga.

Den oberoende valobservatörernas medlemmar. Med en PKK flagga.

Inte särskilt oberoende.

Men vid en närmare blick, ser inte bilden lite konstig ut.

Visst är det något som inte stämmer med den där flaggan och hur håller valobservatören sina händer och fingrar.

Är bilden fejkad

Av vem? Varför?

Regeringen för att smutskasta valobservatörerna, eller PKK för att visa västs sympatier?

I de få kritiska medier som fortfarande fungerar ställs fråga varför dessa bilder dykt upp först efter att valobservatörerna kommit med en kritisk rapport. Vad hade hänt om de kommit fram till att folkomröstningen var en demokratisk succé? Hade bilderna visats då? Hade bilderna ens funnits då?

Nej-sidan har sågat valet som en förlust för demokratin, Europeiska politiker och medier från väst har hakat på och fördömt både folkomröstningen och Erdoğan.

Men just dessa fördömanden får i Turkiet totalt motsatt effekt.

”Vad var det jag sa” säger Erdoğan, väst behandlar oss som skit, de tror de kan bestämma över oss och de har inte ens gratulerat ja-sidan till segern som Ryssland och USA gjort”.

”Vi behöver inte det sönderfallande EU, vi behöver inte Europa- Turkiet är starkare än så”

Människor håller med, turkarna vill inte längre behandlas som kusinen från landet av de överlägsna europeiska politikerna.

Själv fick jag skäll av en pensionerad ingenjör, han sa ”ni svenskar spelar i en högre division än vad ni klarar av, utan EU vore ni ingenting, ni låter mer än er storlek och när EU faller sönder kan ni stå där och skrika, men då kommer ingen att lyssna”.

Den som trodde att Erdoğan och den turkiska regeringen skulle sträcka ut en hand till sin viktiga handelspartner Europa nu efter folkomröstningen trodde fel. Europa är den perfekta gemensamma fienden i ett land med en kraftigt splittrad befolkning och där kommande val kommer att bli livsviktiga för de nu styrandes framtid. Europa är inte mäktigt som USA och Ryssland och farorna att stöta sig med Europa är begränsade.

Europa är helt enkelt den perfekta fienden.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".