Valborgsspecial: Biblioteken försvinner i Storbritannien

Här finns inget ljud

I Storbritannien har hundratals bibliotek stängts ner sedan 2008. Men på många orter kämpar lokalbefolkningen för att fortsatt kunna låna böcker i närheten av sitt hem.

– För mig var biblioteket en trygg plats och en livlina. Jag skulle inte ha varit författare idag om jag inte hade varit en läsare då.

Det säger författaren, dramatikern och krönikören Damian Barr. Han växte upp i det lilla skotska samhället Newarthill. Hemmet var en våldsam plats helt utan böcker, men när Damian Barr hittade biblioteket så blev det en livlina.

– Jag kunde läsa hur många böcker som helst, det spelade ingen roll att jag var fattig eller att ingen hemma hos mig läste. Jag kunde vara vem som helst: en spion, en prins, en prinsessa.

Så när bibilioteket i Newarthill hotades av nedläggning bestämde han sig för att försöka rädda det. Inspirationen kom från den mindre staden Hove nära Brighton där Damian Barr bor idag.

Det biblioteket har varit nedläggningshotat inte bara en utan två gånger sedan 2003. Skälet har varit att byggnaden inte haft hiss eller tillräckliga toaletter, och besökarna skulle då hänvisas till biblioteket i Brighton. Båda gångerna har biblioteket räddats av eldsjälar och fått genomgå vissa renoveringar.

Men andra bibliotek har inte haft samma tur. Regeringens åtstramningspolitik gör att de lokala politikerna måste spara, och då är det ofta biblioteken som försvinner.

Enligt tidningen The Guardian har 340 bibliotek stängts ner i Storbritannien sedan 2008 och 8000 bibliotekarier har fått gå. Detta trots att biblioteken under år 2014 var mer välbesökta än biofilmerna, premier league-matcherna och Storbritanniens tio största turistattraktioner tillsammans.

– Vi har försökt rädda biblioteket i Hove två gånger nu. Det vore så sorgligt om det försvann, säger Louise Temple som kommit till biblioteket i Hove för att låna böcker.

Vad hade du gjort idag om biblioteket inte hade funnits?

– Jag hade varit hemma och läst, men jag hade nog fått köpa boken på en second hand-affär eller nåt.

Ninka Willcock som också befinner sig på biblioteket i Hove är glad att det finns kvar.

– Att stänga bibliotek är ett misstag. De är viktiga för lärande, för mänskligheten.

En av de drivande i kampen för att behålla det var Christopher Hawtree, lokalpolitiker för det gröna partiet mellan 2011 och 2015.

– Jag skulle inte vilja säga att jag drev kampanjen, snarare att jag enade människor i kampen i så fall. Vi satte upp posters och lämnade in en petition, men det som var mest effektfullt var att folk skrev individuella meddelanden till politikerna. En av lokalpolitikerna sa att hon aldrig hade fått så många mail och telefonsamtal, säger han.

Precis som Christopher Hawtree och de boende i Hove lyckades Damian Barr och invånarna i Newarthill hindra sitt bibliotek från att stängas, trots att de fyra andra biblioteken i närheten inte gick att rädda. Han är glad, dels för att han menar att biblioteket fungerar som en motor för social rörlighet i ett utsatt samhälle, men också för att han ser bibliotek som ett sätt att stå emot falska nyheter.

Men om politikerna måste spara pengar då? frågar jag.

– Bara för att det är trevligt med böcker så ses de som en lyx. Men mat är också trevligt, och att vara varm. Bibliotek borde vara något av det sista vi gör oss av med när vi behöver spara, inte det första, säger Damian Barr.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista