Ledarskribent stoppas på liberala Göteborgs-Posten

35 min
Lördag 5 juli

Göteborgs-Posten har i praktiken satt munkavle på en av sina ledarskribenter, Gert Gelotte, eftersom han bryter mot den fastlagda israelvänliga linjen på ledarsidan.

Gelotte åkte på en av Svenska kyrkans studieresor till Västbanken och Jerusalem. Resan fick honom att omvärdera sin syn på Israel-Palestinakonflikten. När han kom hem skrev han fyra artiklar som var starkt israelkritiska. En åsikt som går emot G-P:s traditionella ledarlinje. Nu får Gelotte välja mellan att skriva ”rätt” eller inte skriva alls.

I Medierna hör du Gert Gelottes syn på tidningens takhöjd. G-P:s politiske redaktör, Fredrik Tenfält, svarar.

De så kallade ”journalistresorna” till Israel och Palestina som Svenska kyrkan ordnar är omtvistade.   De har kritiserats för att vara Palestinavänliga.Dessutom har många redaktioner valt att inte betala för resorna själv, utan journalisterna har fått bidrag från Svenska kyrkan. Men får journalister ta emot sådana gratisresor? Nu har Journalistförbundets yrkesetiska nämnd satt ner foten.

Nya mål för Public Service

I veckan kom till slut regeringens public service-utredning. Vi träffar utredaren Rose-Marie Frebran. Frågorna är många. Hur ska hela Sverige speglas när 55-procentsmålet försvinner? Hur mycket underhållning ska public service egentligen innehålla? Och, den gäckande frågan, vad är public service?

Vad heter egentligen Ove Joanson?

Dessutom, som nummer två i vår serie porträtt på svenska mediemakthavare, tittar vi närmare på Sveriges radios styrelseordförande Ove Joanson. Eller vad heter han egentligen?

Det får du reda på. Han berättar också om striderna kring Peter Örn, sin egen makt och vad som krävs av nästa radio-VD.