Nawal el Saadawi vägrar beslöja tankarna

41 min
Fred 4 juli 15.03, repris lörd 5 juli 17.00Under fyra dagar har författarkongressen Waltic i Stockholm samlat författare och översättare från hela världen. Frågor kring yttrandefrihet och litteraturens roll i samhället har diskuterats.

En av deltagarna var Nawal el Saadawi, egyptisk författare, aktivist och läkare som i alla sina roller varit en stridbar kämpe för kvinnors rättigheter, hälsa och sexualitet i över 30 år. Senast i maj underkändes ett åtal mot henne för hädelse, vilket gör att hon kan återvända till Egypten från en tillfällig exil i USA. Människor och tro träffade henne för ett samtal om religion, förtryck och vad som kan hända om vi vägrar beslöja våra tankar och släppa fram vår kreativitet.

Den politiska krisen i Turkiet fördjupas och nu hotas regeringspartiet AKP av en bannlysning. Det är den turkiska riksåklagaren som väckt åtal efter att AKP upphävde slöjförbudet på turkiska universitet. Samtidigt med förhören i Konstitutionsdomstolen greps i veckan två pensionerade generaler misstänkta för förberedelser till statskupp. Är det här den sista striden mellan sekulära och religiösa krafter i Turkiet?

Indiska forskare gör framsteg på många områden, också inom rymdteknologin. Inför uppskjutningen av en raket 2005 reste 15 av de ledande forskarna till pilgrimsstaden Tirupati med miniatyrer av raketen. Dessa placerades framför en gudabild, där forskarna bad om  välsignelse över projektet. Händelsen väckte intensiv debatt och har nu - för första gången - lett till en undersökning av hur indiska forskares världsbilder ser ut. Hur skiljer de sig från idealen i väst? 

I Kvartsamtalet berättar Magnus Betnér, en av Sveriges populäraste och mest kontroversielle ståuppkomiker, om sin nya TV serie där han framfört stand-up i en moské och i en kyrka. Ett samtal om yttrandefrihetens gränser, religiös satir och hur uppväxten i frikyrkan präglat honom som komiker.

Producent: Sören Wibeck
Programledare: Åsa F Vestergren