Den överflödige idealisten

29 min

Ena stunden ska vi vara idealister. Men när det sedan blåser kallare vindare är det lagar och regler som gäller, säger David Nilsson som 2015 var föreståndare för ett hem för ensamkommande i Mölndal.

Sommaren 2015 blev David Nilsson föreståndare för ett hem för ensamkommande ungdomar i Mölndals kommun. Det var precis innan stormen. Hösten 2015 kom en aldrig tidigare skådad våg av ensamkommande till Sverige och Göteborgstrakten. David Nilsson var en av dem som fixade sovplatser på dagisgolv och i sporthallar. Som var beredd att rycka ut och lösa krisen. När vi träffar honom knappt 1,5 år senare har han precis städat sitt skrivbord för sista gången. 

Radioproducenten Ulrika Bergqvist har tidigare följt David Nilsson och ungdomarna på Torrekullagården i Mölndals kommun för Konflikt i P1. Fatima Moradi, Mustafa Hosseini och Muhammed Ahmadi fanns bland de 15 ungdomar som kom till Torrekulla sommaren och hösten 2015. De drömmer om ett liv i Sverige men så långt har livet lärt dom att de flesta av deras drömmar inte slår in. Hör också Magdalena Runesson, en av de anställda på Torrekullagården. När killarna ställs på bar backe riskerar hon sitt eget jobb för att hjälpa till. 

David Nilsson hördes för första gången hösten 2015 i Tendens-programmet ”En vuxen att lita på” av Lollo Collmar.

 Programmet är gjort av Ulrika Bergkvist.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.05
    AOKI Takamasa - Walking with Polco
    Album: Stilllysm
    Bolag: Stilll
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".