Ung med psykos – vilken vård väntar?

19 min
En snabb och intensiv behandling av unga med psykos hjälper, visar forskning. Men i Sverige finns få specialistmottagningar som kan ge den vård som vetenskapen föreslår. Varför är det så?

I Sverige drabbas årligen fler än 1 000 personer av en psykos för första gången. Många av dem är unga.

Om rätt vård ges snabbt minskar risken för traumatiska upplevelser i samband med psykosen. Risken att få upprepade psykoser, något som kan leda till schizofreni, minskar också.

Men enligt tolv experter saknas en systematisk vård för unga psykosdrabbade på flera håll i Sverige.

En av kritikerna är genetikprofessorn Martin Schalling som är ordförande i Psykiatrifonden. Han menar att den svenska psykosvården inte följer den övertygande vetenskap som finns på området.

Men samtidigt är det svårt att få en överblick av hur vården bedrivs i Sverige eftersom Sveriges kommuner och landsting inte vet exakt hur många specialistmottagningar som finns. Det lär dessutom dröja flera år innan patientregistret kan ge en bättre bild, säger utredaren Sofia von Malortie.

I programmet möter vi också filmregissören Suzanne Osten som berättar hur det var att ha en mamma som var schizofren.

Pebbles Karlsson Ambrose, bloggare och författare berättar hur hon hade svårt att få hjälp när hon födde sitt andra barn och fick en amnings- och förlossningspsykos.

Medverkar gör också Maria Mattsson, forskare och enhetschef på Mottagning nydebuterade psykossjukdomar inom Norra Stockholms Psykiatri.

Har du som lyssnar egen erfarenhet av psykosvården i Sverige? Eller är du anhörig? Berätta om dina upplevelser på sociala medier under #diagnospsykos eller mejla oss på vet@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical