Örhängen – dinglande accessoarer som blir allt större

54 min

Örhängen, stora och långa nog att sopa bort damm och mjäll från axlarna med, har puttrat på inom modet under de senaste åren.

Men den här våren, 2017, har dessa dinglande accessoarer i storlek ”extra large” slagit igenom på bred front. Idag kan man se örhängen, som storleksmässigt påminner om mindre taklampor, hänga i örsnibbarna på både Ivanka Trump och Rhianna – och en hel del vanliga dödliga dessutom.

Men det är inte bara en sort, eller stil, som gäller. Det rör sig snarare om en sorts fantasifrossa när det kommer till form och färg och populärt är medvetet ”missmatcha” örhängen på olika vis. Vanligt är idag att ge ett par örhängen olika form, färg eller storlek för en mer lekfull look. Fast den gemensamma nämnaren är att dagens örhängen är stora, för att inte säga jättestora.

Det är förstås långt ifrån första gången som örhängen i sig är á la mode. Det är en accessoar som har hängt med under hela mänsklighetens historia och formen och storleken på dem har anpassats till de olika frisyrer, hattar, kragar och halslinningar som gällt under årens lopp. Örhängen är med andra ord en accessoar som har varit extra känslig för modets svängningar.

Dagens trend med stora örhängen går inte fullt så långt tillbaka i tiden. Många modeskapare och accessoardesigner sneglar snarare mot 1980-talets breda axlar, färgstarka makeup och stora hår som krävde ännu större smycken, för att de inte helt skulle försvinna bland det färgstarka.

I veckans program pratar vi med några personer som säljer accessoarer – Jenny Widing Rommel, samt Tore och Mats Grundström. De märker alla av trenden med stora örhängen.

Vi tittar också närmare på relationen mellan män och örhängen. Och så träffar vi kändisfrisören och premiärlejonet Tito Frez.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.08
  Biquini Cavadão - Teoria
  Album: Remixes
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.30
  Combustible Edison - Carnival Of Souls
  Album: I, Swinger
  Bolag: Sub Pop
 • 10.47
  Copia Doble Systema - One Day, Revolution (Schlachthofbronx Remix)
  Album: Revolución EP
  Bolag: UrbanWorld Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".