FRA:s superdator och public service framtid

35 min
P1 lördag 28 juni

FRA-chefen beredd offra människoliv för meddelarskyddet

Kritiken har varit hård mot den nya FRA-lagen. Sällan har väl sådan dramatik utspelats i den svenska politiken. Protesterna kom sent men blev desto mer högljudda.

Men huvudaktören själv, Försvarets radioanstalt, höll sig undan medan riksdagen debatterade. Nu är man beredd att kommentera saken och Medierna har gjort ett besök ute på Lovön utanför Stockholm för att diskutera meddelarskydd, terrordåd och signalspaning.

Lite oväntat tar FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson en benhård position i skyddet av journalisternas källor. Han meddelar att han hellre skulle sudda bort information som kan förhindra ett terrordåd i Stockholm än att rucka på principen om meddelarskyddet.

Åtal och ”vitbok” i affären Trond Sefastsson

Affären Trond Sefastsson rullar vidare. I veckan presenterade frilansjournalisten Olle Rossander sin så kallade ”vitbok” om hela affären.

Han går till angrepp mot hur medierna okritiskt rapporterat om anklagelserna utan att granska uppgifterna. Samtidigt är det klart att åtal väcks den 10 juli, berättar åklagaren Malin Palmgren för Medierna. Sefastsson kommer att åtalas för två fall av grovt mutbrott och bokföringsbrott.

Public service framtid

Nu kommer utredningen om public service framtid - redan har mycket läckt ut. Vi talar med politikerna om vad alliansens mediepolitik egentligen kan mynna ut i.

Vad vill Eva Hamilton?

I sommar sänder vi en serie porträtt på sveriges tyngsta mediemakthavare. Först ut är Eva Hamilton, VD för Sveriges television.

Vem är hon? Och vad vill hon med sin makt? Och är det sant att hon en gång fruktade att det var hennes pappa som låg bakom den ökända rubriken: ”Greve sköt neger på Östermalm”?