Kyrkorna i krisens Zimbabwe

40 min
Människor och tro i P1 27 juni 1503 och 28 juni 1700

Vilken roll har kyrkorna i den pågående konflikten i Zimbabwe och vad kan trycket från religiösa ledare runt om i världen betyda för att lösa krisen? Sveriges ambassadör i Harare Sten Rylander och Niklas Eklöv, handläggare för mänskliga rättigheter på Svenska Kyrkan, medverkar i Människor och tro samma dag som det omdiskuterade presidentvalet förväntas äga rum i Zimbabwe.

Splittringen i den anglikanska kyrkogemenskapen blir allt tydligare och inför den stora Lambethkonferensen i juli ökar spekulationerna om att kyrkan kommer att delas. Konflikten handlar framförallt om synen på kvinnliga präster och bemötandet av homosexuella. Diskussionen är inte minst livlig i den amerikanska episkopala kyrkan. Claes Andreasson berättar i sitt reportage från Californien, om välsignelse av partnerskap, Bibelsyn och oenighet i den anglikanska kyrkofamiljen.                

I kvartsamtalet, Ulla Gudmunson, som i förra veckan utsågs till Sveriges ambassadör vid Vatikanen, en liten stat till ytan men en andlig stormakt med stor betydelse bland annat som medlare i internationella konflikter. Hör henne i ett samtal om mänskliga rättigheter, diplomati, dialog och religionens nya roll i det offentliga rummet.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren