KONSERT: Joshua Bell, Daniel Harding och Sveriges Radios Symfoniorkester på turné i Milano

Här finns inget ljud

I direktsändning från La Scala i Milano ger Joshua Bell oss 50 nyanser av fransk musik och Daniel Harding spelar tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester musik av Dvořák och Brahms.

Sveriges Radios Symfoniorkester är på Europaturné och har nu kommit till Milano och det anrika operahuset Teatro Alla Scala.

Den amerikanske violinisten Joshua Bell är vår tids kanske största violinvirtuos. Efter att ha debuterat som solist vid 14 års ålder under Riccardo Muti har hans karriär kantats av utmärkelser och succéer, inte enbart på världskonsertscenerna utan även i filmmusik och i ett vida spritt filmklipp från ett musikaliskt och socialt experiment i Washintons tunnelbana. Joshua Bell spelar på en Stradivarius från 1713.

De ständiga färgskiftningarna är det som kännetecknar den franska musiken."

Joshua Bell anser att färgskiftningarna är det som kännetecknar fransk musik. Ernest Chaussons sorgset drömska Poème och Maurice Ravels eldigt dansanta Tzigane är helt kontrasterande i stil och skrivna för violinister med helt skilda temperament, belgiske Eugène Ysaÿe och ungerska Jelly D'Aragny, men färgnyanserna gör musiken ändå omisskännligt fransk och oemotståndlig. 

Antonín Dvořáks konsertuvertyr Otello är den tredje uvertyren i en trilogi om naturen, livet och kärleken. Den är inspirerad av den ödesdigra svartsjuka som driver handlingen i Shakespeares kända drama om Otello, men Dvořák funderade på att helt enkelt ge den namnet "kärlek" eller "tragedi".

Dvořák och Johannes Brahms hade samma förläggare. För att Otello-uvertyren skulle bli utgiven tog Brahms på sig att korrekturläsa den och uttryckte sedan stor beundran av verket.

Varenda åsna kan höra det."

För Brahms själv tog det 14 år att färdigställa sin första symfoni och finalen låter förvillande likt Beethovens nionde symfoni. "Varenda åsna kan höra det", sade Brahms själv om likheten. Ändå är denna symfoni en mycket intrikat betraktelse av livet adresserad personligen till varje lyssnare, i motsats till Beethovens nia som vänder sig till hela mänskligheten.

Konsert från Teatro Alla Scala

Solist: Joshua Bell, violin.
Dirigent: Daniel Harding.

Direktsändning från La Scala-operan, Milano.

Producent: Jan B Larsson
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.02
  - till Anna Nyhlin från Jan Othello
 • 20.20
  - till Anna Nyhlin från Jan Chausson och Ravel
 • 20.50
  Eugène Ysaÿe - Ballade Ur Sonat No 3
  Joshua Bell (Violin)
 • 21.11
  Radiokören, Fredrik Malmberg (Dir) - Toast Pour Le Nouvel An & I Gondolieri
  Kompositör: Gioacchino Rossini
 • 21.19
  - till Anna Nyhlin från Jan Brahms
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista