Mordängeln av Thomas Adès

Här finns inget ljud

Thomas Adès skrämmande opera Mordängeln (The Exterminating Angel) från 2016 med Anne Sofie von Otter, Cristine Rice, Thomas Allen, Sir John Tomlinson och fler i rollerna.

Thomas Adès surrealistiska satir The Exterminating Angel, Mordängeln, är en nyskriven opera baserad på Luis Buñuels och Luis Alcorizas filmklassiker El Ángel Exterminador från 1962.

Den handlar om ett sällskap gäster på ett fint gods som drabbas av ett skrämmande problem. Plötsligt kan de inte lämna rummet och festen förbyts i panik och anarki. En gäst dör och två andra tar sitt liv i en självmordspakt innan gästerna upptäcker att de ändå kan ta sig ut, bara för att mötas av samma problem i nästa rum.

Mordängeln hade sin premiär i Salzburg sommaren 2016 och är Thomas Adès tredje opera. Mordängeln vann priset Årets Premiär vid årets International Opera Awards. Den är en sambeställning av Salzburgfestivalen, Metropolitanoperan i New York, och Danska Kungliga Operan.

Thomas Adès anses idag vara en av våra stora nutida tonsättare och sedan 2010 är Thomas Adès också en av de utländska ledarmöterna i Kungliga Musikaliska Akademien i Sverige.

Mordängeln

Producent: Sam Jakobsson
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.12
    Daft Punk - Touch
    Album: Random Access Memories
    Bolag: Columbia
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".