3 x Mozart

Här finns inget ljud

Uvertyren till Teaterdirektören, Pianokvintett i Ess-dur och Haffner-symfonin.

Kejsar Josef II beställde två komiska sångspel till en fest på slottet Schönbrunn i Wien - ett av Mozart och ett av hans konkurrent Salieri.

Tyvärr hade inte Mozarts librettist Johann Gottlieb Stephanie inte lyckats få till de komiska knorrarna lika bra som Salieris librettist, Giovanni Battista Casti. Festdeltagarna föll mer för Salieris buffaopera Prima la musica e poi le parole än Mozarts Der Schauspieldirektor (Teaterdirektören). Trots detta har Mozarts graciösa och charmfulla musik till Teaterdirektören ändå stått bättre emot tidens tand än Salieris musik.

Mozart ansåg själv att hans Pianokvintett i Ess-dur var det bästa han någonsin skrivit och skrev det även stolt till sin far 1784.

Sigmund Haffner skulle adlas fick Mozart i uppdrag att skriva en symfoni till firandet och antog uppdraget trots att han hade så mycket på sitt bord att han fick arbeta med det på sin fritid. Han framförde den sats för sats, med annan musik insprängd däremellan, bland annat en konsertaria och en pianoimprovisation eftersom Kejsaren närvarade.

Musik av Wolfgang Amadeus Mozart

Producent: Sam Jakobsson
Programledare: Sofie Almroth

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista