Zimbabwe, tillväxt och miljö, Kina och Södra Råda kyrka

44 min
Tisdag 24 juni16.00-16.45

Blickar riktade mot Zimbabwe
Omvärldens blickar är just nu riktade mot Zimbabwe för att följa utvecklingen där inför valet på fredag. Både FN och grannländerna har skruvat upp kritiken mot våldet och mot president Mugabes regering.
Ylva Bergström, lärare i Zimbabwes andra stad, Bulawayo, och har bott i landet i 25 år. Hör henne berätta om stämningen just nu i Bulawayo.

Efter 17.00 hör ni fler röster innifrån Zimbabwe.

Samhällets utveckling mäts i tillväxt och BNP
Skulderna i form av påverkan på naturen och miljön redovisas sällan, oftast inte alls.
Går det att tänka på både på miljön och ekonomiska utvecklingar? Eller måste vi välja mellan tillväxt och miljö? Går det att kombinera fattigdomsbekämpning med miljöarbete, eller måste man prioritera? Och hur mäter man de sociala och ekonomiska kostnaderna för miljöförstöringen och påverkan på klimatet?
Thomas Sterner, professor i miljöekonomi Göteborgs universitet, Mats Segnestam, tidigare miljöchef på SIDA, Dr. Edwin Muchapondwa, lektor från School of Economics, University of Cape Town, Sydafrika och Christian Azar, professor i Hållbara energi- och materialsystem medverkar.

Kina
Att reparera de materiella skadorna efter den stora jordbävningen i Sichuanprovinsen i Kina i maj, kommer att ta flera år och somligt kommer aldrig att bli sig likt. Den lilla minotiteten Qiangfolket drabbades hårt och det finns en oro för att katastrofen kommer att påskynda utplåningen av deras speciella språk och kultur.
Reportage av Hanna Sahlberg.

17.00-17.45

PKU-registret
Regeringen öppnar för att det så kallade PKU-registret med blodprov från över 3 miljoner svenskar, ska öppnas för brottsbekämpande myndigheter.
En utredare har fått i uppdrag att undersöka om registret, som samlar blodprov från nyfödda för forskning, ska kunna användas för att identifiera brottslingar.
Pontus Matsson, inrikesreporter på Studio Ett och Johan Hammarqvist, Chefredaktör centerpartostiska Norra Skåne Chefredaktör centerpartistiska Norra Skåne och Alf Svensson, Riksdagsledamot medverkar.

Investeringsfonder
Ett reellt hot mot Europas och kanske framför allt USA:s makt över världsekonomin, så beskrivs nu de snabbt växande statliga investeringsfonder som länder som Kina, Ryssland och mellanöstern använder för att samla sina växande rikedomar i. Det var såna här investeringsfonder som snabbt kunde gå in och rädda amerikanska storbanker när de var på fallrepet tidigare i år genom att pumpa in tiotals miljarder dollar. Men många skeptiker varnar för fondernas dunkla politiska motiv och brist på öppenhet. Bara för ett par dagar sedan (15-16 juni) stoppades till exempel två kinesiska banker som ägs av Kinas statliga investeringsfond från att öppna kontor i USA.
Reportage av Magnus Thorén.

Zimbabwe
Det stormar rejält kring Robert Mugabe och Zimbabwe. Omvärlden höjer rösterna och sanktioner riktade mot Zimbabwe är på plats. Men vad ligger egentligen bakom de starka reaktionerna den här gången?
Kitimbwa Sabuni, samordnare för afrosvenskarnas riksförbund skriver i expressen idag att västvärlden hycklar i frågan och försvarar egna intressen.
Hör honom och folkpartistiske Eu-parlamentarikern Olle Schmidt, som är en av de som kritiserat Mugabe och förespråkat sanktioner mot Zimbabwe.

Södra Råda kyrka
Så ska vi till Södra Råda på gränsen mellan Värmland och Västergötland. Där har man börjat att timra upp en kopia av den speciella träkyrka från 1300-talet som brändes ned i ett pyromandåd för snart åtta år sen. Och arbetet med att rekonstruera kyrkan, som hade unika målningar, engagerar många. David Wahlström är en av de boende på bygden som tittar till hantverkarna på kyrkobygget.
Reportage av Lars Ekelöf.

Programledare: Cecilia Strömberg och Linda AP Larsson
Producenter: Helena Giege och Annika Lindqvist
helena.giege@sr.se
annika.lindqvist@sr.se