Vi har alla samma gud; Cecilia Uddén i Kairo

3:55 min

Utrikeskrönika den 2 maj 2017. Kairo.

Här är Kairo, tisdag.

Egentligen visslar man väl inte i kyrkan? Men så här lät jublet när Påve Franciskus höll mässa i Kairo i helgen på en stor utomhusarena där påven då och då överröstades av ljudet av militärhelikoptern som svävade ovanför oss. Men påvens budskap nådde fram, både hans revolution av ömhet, stödet för Egyptens utsatta kristna efter en blodig våg av islamistisk terror - och försöket att bygga broar till Islams institutioner och den skickligt framförda kritiken till både islams ledare och Egyptens president Sisi om mänskliga rättigheter.

Återigen ställer kommentatorer frågan: visste den katolska kyrkans kardinaler vad de gjorde när de lät denne man upphöjas till påve? Denne påve som tar ställning för flyktingar mot ekonomisk orättvisa, och demagogisk populism och som allt oftare blir ett slags sista symbol för mänskligt hopp. På idrottsarenan mötte jag kristna som grät och sa att de kände sig omfamnade av påvens kärlek och välsignelse, men jag mötte också muslimer som grät när de såg påven omfamna sheikh al Azhar, ledaren för Sunniislams viktigaste institution. Nästan 800 år efter det att påvens namne, Franciskus av Assisi, också reste till Egypten, då i ett försök att sätta stopp för korstågen

Franciskus av Assisi mötte sultanen Al Malik al Kamel som också var brorson till Salaheddin eller Salladin som han har kallats i väst.

Och många unga politiska aktivister i Egypten blev också uppmuntrade när de hörde att påven kritiserat president Sisi övergrepp mot mänskliga rättigheter och även tagit upp fallet med den italienske forskarstudenten Giulio Regene som hittades ihjältorterad i ett dike efter att han forskat om den egyptiska fackföreningsrörelsen.

Även detta anses påven ha hanterat med diplomatisk skicklighet bakom stängda dörrar, men offentligt sa han: historien förlåter inte dem som predikar rättvisa men tillämpar orättvisa.

Ju djärvare påven blir, desto fler fienden skaffar han sig. Kristna extremister ser hans brobygge till islam som satans verk. Den falske påven dyrkar islam och har sålt sin själ till djävulen, skriver de på sociala medier där han kallas Påve Lucifer Franciskus. Men det betyder inte att påven älskas av islamistiska extremister, tvärtom beskrev de påvens mässa som en militär mässa, påven som den som legitimerar president Sisis militärdiktatur som de uttryckte det. Islamister som i sin skruvade propaganda lyckas förvandla de terrordrabbade kristna till en priviligierad och mäktig grupp som konspirerar mot Islam tillsammans med påven och väst, medan de försöker indoktrinera sina anhängare att känna sig som offer, en utsatt minoritet, som utför terrordåd mot kyrkor för att de är så förtryckta.

Men i värld där många politiker fortsätter att underimponera, är det många som säger som kvinnan i rosa keps som jag mötte på mässan: Påven har kraft att läka världens sår. När jag frågade henne om hon var katolik eller ortodox, svarade hon: nej jag är muslim. Men vi har alla samma gud.

    

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista