Ruben Östlund-feber, Lutherjubileum och konststölder i DDR

Här finns inget ljud

Nationell film-yra råder efter Östlunds Guldpalmsvinst i Cannes. I dagens P1 Kultur analyserar vi hans projekt, fem filmer om manlighet, grupptryck och en kulturelit utan moralisk kompass.

Vad är det han vill berätta om vår samtid? Hur hög är igenkänningsfaktorn? Varför får hans filmer oss att skruva oss av obehag i biofåtöljen? Och vad händer när filmkonst blir en sport? Kulturredaktionens filmkännare Roger Wilson och Emma Engström ringar in Ruben Östlunds verk så här långt.

Just nu firas Luther-jubileum över världen eftersom det är femhundra år sedan han spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg. Cecilia Blomberg har sett en konstutställning i Berlin om Luther och Tithi Hahn har gjort tio program i Sveriges Radio om Luthers betydelse. Hur aktuell är Luther och hur mycket har han betytt för det västerländska samhällets utveckling?

Över 70 år efter andra världskrigets slut syns ännu ingen ände på efterforskningarna om all konst och kulturskatterna som nazisterna stal av judar. Och nu har det tyska Centret för förlorade kulturföremål, som sysslar med detta, också fått i uppdrag att kartlägga de fortsatta konststölderna efter kriget, i det sovjetockuperade Östtyskland och under DDR-regimen. Daniela Marquardt, SR:s korrespondent i Tyskland rapporterar om detta.

OBS-essän handlar om Carrie Fishers författarskap. Carrie Fisher som gick bort förra året och sörjdes av miljoner Star Wars-fans som förlorat sin Leia. Men hon gjorde mycket annat i sitt liv, bland annat skrev hon flera mer eller mindre självbiografiska romaner om konsten att växa upp i Hollywood.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Nina Asarnoj

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".