Porträttet som statusmarkör, rödmålad havfrue och genier i offerkoftor

40 min

Hur mår det klassiska porträttet? Är överbegåvade vuxna en utsatt grupp? Och vad har den danska sjöjungfrun gjort för att förtjäna kroppsstympning och rödfärg?

Hur mår det klassiska porträttet?

På lördag avtäcks en ny porträttmålning på Gripsholms slott. Den är beställd av Nationalmuseum och är ett hedersporträtt av Sveriges tidigare statsminister Göran Persson.  Hur mår porträttmåleriet idag. Är det på väg tillbaka som en statusmarkör? Magnus Olausson från Nationalmuseum kommer till studion.

Den danska sjöjungfrun kroppsstympad

En annan aktualitet inom konstvärlden är att Köpenhamns stolthet, Den lille havefrue, har utsatts för sabotage. Natten till idag har statyn blivit rödmålad. Och det är inte första gången någon ger sig på konstverket. Genom åren har havfruen fått kroppsdelar avsågade i omgångar och till och med blivit sprängd. Varför får hon inte vara ifred? undrar Thomas.

Är överbegåvade vuxna en utsatt grupp?

I helgen hade föreningen för människor med hög intelligens, MENSA-Sverige, årsmöte på stadshotellet i Eskilstuna. Flera hundra genier med minst 130 i IQ deltog, men efterfesten urartade i sådan fylla och bråk att polisen tillkallades. Att överbegåvade barn kan ha det jobbigt har man ju hört talas om, men är även de överbegåvade vuxna en utsatt grupp som nu tar på sig offerkoftan? Thomas har bjudit in Jenny Åkerman, talesperson för Mensa Sverige, för att reda ut hur det ligger till.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Anders Backlund

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.28
    Freddy Gumbs - Diep In De Zee
    Album: Disney’s Grootste Hits
    Bolag: Walt Disney Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".