Skola bakom lås och bom

25 min

Många av de som sitter i landets fängelser har misslyckats i skolan. En del av dem väljer att ta igen det på anstalten. Men varför gick det inte vägen från första början?

– Jag hade inte motivationen. Jag valde att hellre att vara utanför klassrummet än inuti. Det var den där rörigheten, säger internen Samir om hur det var i grundskolan, och fortsätter:
– Det hade inte så mycket med klassen att göra. Det var mer bara jag själv som inte kände för att gå in. Jag hade inget hopp om mig själv, säger han.

Samir är i 20-årsåldern och avtjänar ett straff på åtta månader på Sörbyns anstalt utanför Umeå. Som ung befann han sig oftast i korridorerna eller utanför skolan. I dag läser han upp gymnasiekompetens i fängelset. 

Hanna Rosencrantz är Samirs lärare på anstalten. Hon säger att många av hennes elever har en liknande, krokig skolbakgrund. 
– Det är elever som blivit bortplockade från klassrummet. De har haft hög frånvaro och helt enkelt befunnit sig någon annanstans, säger hon och fortsätter:
– Vi som samhälle kunde sparat mycket tid och lidande om de fått börja tidigare. Satsa på att utbilda personal som inte släpper de här barnen. Alla elever ska vara inkluderade, säger Hanna Rosencrantz. 

Fotnot. Samir heter egentligen något annat.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".