Gertrude Vanderbilt Whitney – den välklädda kvinnan bakom USA:s bästa konstmuseum

54 min

Gertrude Vanderbilt Whitney var en okonventionell kvinna som inte bara gillade okonventionella kläder – hon gillade annorlunda konst också, nämligen amerikansk samtidskonst.

Vi talar namn som Edward Hopper, Georgia O’Keefe, Alexander Calder och Stuart Davis, en man som för stipendiepengar han fick av henne 1927 skaffade en elektrisk fläkt, en gummihandske och en äggvisp som han spikade fast på en bräda och använde som inspiration till modernistiska målningar som idag betraktas som föregångare till popkonsten.

Men under det tidiga 1900-talet i USA betraktades inhemsk konst som lite mindre intressant än den traditionstunga europeiska – som betraktades som fin – och det fanns få ställen för amerikanska konstnärer att visa upp sina verk på.

Men tack vare sitt hängivna intresse och engagemang lyckades Gertrude Vanderbilt Whitney inte bara bygga upp världens största samling av amerikansk 1900-talskonst – hon grundade även det berömda konstmuseet Whitney i New York, The Whitney Museum of American Art. Det har idag världens främsta samling av amerikansk konst från både 1900-talet och 2000-talet.

Det öppnade 1931, men har sedan dess bytt adress flera gånger. Länge låg det på Madison Avenue. Men sedan 2015 ligger Whitney i det så kallade Meatpacking District i New York. Det är ett stort pampigt hus ritat av arkitekten Renzo Piano, som var med om att skapa Centre Pompidou i Paris.

I veckans program reser vi till Skåne och träffar Marika Wachtmeister, grundare av skulpturparken Wanås Konst. Sedan starten för 30 år sedan har över 300 konstnärer bjudits in till Wanås för att skapa platsspecifika verk till den stora bokskogsparken och omgivande byggnaderna. Fler av verken har blivit permanenta.

Vi träffar också konstnären Marianne Lindberg De Geer, just nu aktuell med den retrospektiva utställningen ”Full Speed Ahead” på Färgfabriken i Stockholm. Och så tar vi reda på hur man gör en lyckad staty för att hedra en offentlig person som gått ur tiden.

Veckans gäst är Johan Hakelius, författare och journalist.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".