KONSERT: Sebastian Stevensson och Karina Canellakis tolkar Crusell och Dvořák

Här finns inget ljud

P2:s Artist Sebastian Stevensson är solist i Crusells fagottkonsert och dirigenten Karina Canellakis gästar Sveriges Radios Symfoniorkester. Dessutom blåsmusik av Carl Nielsen och Francis Poulenc.

Bernhard Crusell föddes 1775 i nuvarande Finland, flyttade till Stockholm och arbetade sedan som klarinettist i Hovkapellet. Han skrev mest musik för sin klarinett men denna fagottconcertino är skapad för hans svärson Franz Preumayer, den yngste av tre fagottspelande bröder i Hovkapellet. Verket uruppfördes i Ladugårdslands-kyrkan (numera Hedvig Eleonora) i Stockholm den 24 september 1829.

Antonín Dvořák
s Symfoni nr 8 var ett virrvarr av idéer som Dvořák samlade på papper i sin sommarstuga. Musiken blev också ett lov till det glädjeämnena i livet och naturens skönhet.

Nielsens Blåskvintett och Poulencs Sextett för piano och blåsare är båda lekfulla verk som bär spår av deras vänner på olika sätt.

Carl Nielsens Blåskvintett skrevs för Köpenhamns Blåsarkvintett efter att han hört dem spela hos en vän. Musiken speglar karaktärerna och samspelet mellan musikerna i den kvintetten.

Den koleriske klarinettisten Aage Oxenvad hamnade ofta i konflikt med den flegmatiske fagottisten Knud Lassen, vilket skildras i en kort duell mellan instrumenten i Nielsens Blåskvintett.

Francis Poulencs Sextett kom till kring en väns död i en bilolycka och har formats både av det glädjesprudlande känsloliv som präglade hans liv innan olyckan och den katolska tro och andlighet som tog över efter den.

New York-födda Karina Canellakis gör här sin debut med Sveriges Radios Symfoniorkester. Den europeiska debuten gjorde hon i juni förra året med Chamber Orchestra of Europe. 2016 vann hon Sir Georg Solti Conducting Award och hon har fått lysande kritik sedan 2014 då hon i sista minuten ryckte in och ersatte Jaap van Zweden i en bejublad konsert. Canellakis har varit biträdande dirigent för Dallas symfoniorkester två säsonger och genomfört över 60 konserter med dem.

Sebastian Stevensson är 2016 års vinnare av Solistpriset och P2s artist 2016-2017. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har arbetat på Norska Operan och som solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester, där han sedan 2012 har en fast plats. Under 2015 var Stevensson solofagottist i Münchner Philharmoniker under Valery Gergiev. Han har även lett mästarkurser för musikhögskolestudenter i Stockholm och Mannheim.

Producent: Jan B Larsson
Programledare: Sofie Almroth

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".