"Tysk soldat spelar flykting": Daniela Marquardt i Berlin

3:38 min

Utrikeskrönikan den 3 maj 2017. Berlin.

Berlin onsdag.

Det är mycket tal om teser i Tyskland nu, inte bara Martin Luthers 95 teser som firar 500 års-jubileum.

De senaste dagarna har inrikesminister Thomas de Maizières tio teser om vad Tyskland är utlöst en storm av reaktioner. I helgen publicerade han en text om ”Vilka är vi? Och vilka hör hit?” Om normer och värderingar som går utöver det som regleras i den demokratiska rättsstatens författning, nämligen vad han kallar ”Leitkultur für Deutschland”. Det är ett begrepp som saknar motsvarighet på svenska. Ledkultur eller dominerande kultur fångar inte riktigt innebörden och framför allt inte det kontroversiella i begreppet, som särskilt när det används på tyska får en underton av överlägsenhet och uteslutning. Det är också anledningen till att så många har reagerat på de Maizières teser.

Han skriver: Vi är ett öppet samhälle. Vi visar vårt ansikte. Vi är inte burka.

Vårt förgångna präglar vår nutid och kultur. Vi har ärvt vår historia med alla dess höjdpunkter och avgrunder. Vi värnar om att leva i frihet och fred med våra grannar.

För oss är respekt och tolerans viktigt. Vi accepterar olika sätt att leva. Vår föreställning av heder har inget med våld att göra.

Vi är upplysta patrioter som älskar vårt land utan att hata andra.

Så, i kort sammanfattning beskriver inrikesministern den ledande kulturen i Tyskland och man anar vilka som inte omfattas av hans definition.

Samtidigt som politiker och debattörer nu diskuterar för fullt vad som är tyskt, håller en märklig historia på att nystas upp, just om att visa vem man är, om det historiska arvet, tolerans och patriotism.

Det handlar om en 28-årig yrkessoldat, en helylletysk som gick till migrationsmyndigheten och anmälde sig som flykting från Syrien och sökte asyl. Under förhöret var det ingen som reagerade på att han inte talade arabiska, bara franska. Han fick plats på en flyktingförläggning och spelade stum när andra försökte prata med honom. Men för det mesta var han inte där utan i sin riktiga tillvaro på en fransk-tysk militärförläggning i Frankrike. Till asylboendet åkte han mest för att hämta sin post. Ett bidrag på 400 euro sattes varje månad in på hans konto.

I över ett år levde han sitt dubbelliv innan han blev påkommen med ett vapen han inte hade tillstånd för. Fingeravtrycken som togs ledde till den asylsökande mannen som var han själv. Förra veckan greps han, misstänkt för att förbereda terrordåd som syriska flyktingar skulle få skulden för.

Efter åtta år som militär reagerar hans överordnade först nu på hans högerextrema åsikter, som han uttryckte i en uppsats redan under officersutbildningen. På hans förläggning har man hittat nazi-symboler och en lista över potentiella offer, där förre förbundspresidenten Joachim Gauck och justitieministern Heiko Maas finns med.  

Flera vad man antar likasinnade kamrater har avslöjats inom den organisation som ska försvara fred och frihet och livet i ett öppet samhälle. Och det finnas många lager kvar att lyfta i den här historien som också lär ge mer bränsle åt diskussionen om det tyska och vem som hör hit.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".