Peter Nordahl ger Ted Gärdestads musik nytt liv

15 min

Arrangören och producenten Peter Nordahl har grävt fram sångspåren till originallåtarna och arrangerat ny musik med en symfoniorkester till Ted Gärdestads låtskatt.

Han gjorde filmmusiken till "Monica Z" och har på senare år jobbat med artister som Sven-Bertil Taube, Carola, Lisa Ekdahl och Sarah Dawn Finer. Nu har Peter Nordahl omarbetat Ted Gärdestads kompositioner för symfoniorkester. Och originalartisten är i högsta grad delaktig i framförandet.

På albumet "Ted Gärdestad: Signerat Peter Nordahl" har Peter Nordahl lyft bort originalinstrumenten, behållit enbart Teds originalsång och ramat in sången med nya orkestrerade arrangemang framförda av Norrköpings Symfoniorkester.

– Jag kände till Teds Gärdestads musik, men jag har inte tidigare lyssnat på allting jättenära. Men nu gjorde jag det och kände direkt att det här kunde bli väldigt poetiskt. Att jag kunde sätta det i en helt annan kontext, säger Peter Nordahl.

Hör Kalle Kovács långa samtal med producenten Peter Nordahl om arbetet med projektet i ljudlänken ovan. Det handlar bland annat om urvalsprocessen, skivbolagsdirektören Atkinson som rullade upp Teds kassettband på en penna och tog med spåren i bröstfickan till London och förstås om de stora känslorna i Ted Gärdestads musik. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista