Självmord på svenska häkten

44 min
Fredag 13 juni 14.03 och Lördag 14 juni 17.00 i P1

Fer än nånsin tar livet av sig på svenska häkten. Vad beror det på och hur påverkar de hårda restriktionerna människorna i kriminalvården? Samtal med fängelseprästen Birgitta Winberg som också är president i IPCA, Världsorganisationen för fängelsepräster.

George Weigel hör till de amerikanska tänkare som försöker analysera Europa. I sin nyutkomna bok påstår han att Europa håller på att dö, befolkningsmässigt och andligt. Europa har lämnat kristendomen för relativismens diktatur och det ger islam ett stort spelutrymme, anser den katolske George Weigel vars böcker säljer i stora upplagor i USA.

I Israel firar sekulära och ortodoxa judar samma högtider, åker med samma bussar och köpslår bredvid varandra på marknaden. Men deras värdegrund, levnadscykler och skolsystem är helt olika. Det stod klart för Simcha Levental när han ville lämna det ultraortodoxa livet och upptäckte att han inte hade en aning om hur det sekulära samhället fungerade. Hör Simchas berättelse och möt koordinatorn för Hillel, en organisation som hjälper före detta ultraortodoxa judar att lära sig det sekulära koderna. Reportage av Anneli Rådestad.

Bollen är rund, men är den rättvisemärkt? I Sverige importeras 300 000 fotbollar, många av dem tillverkade under svåra förhållanden i utvecklingsländer som Pakistan. Nu samarbetar Svenska Kyrkan och Svenska Fotbollförbundet för att sätta fokus på barnarbete, orättvisor och fotbollens globala betydelse.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren