Katalogpoesin flödar

24 min

Tekno 11 juni (tors 19.03/fred 1.15)” Tunnväggiga, högglanspolerade lednyckelsatserna med tolvkantig round-corner-fattning. Blocknycklarna spegelpolerade, sju långa nycklar tunnväggiga, och bockade för bästa åtkomlighet. En rostig mutter göre sig ej besvär. Sen kommer polygriperna på parad...”

Det här är smakprov på katalogdrömmeri som poeten Madeleine Brandin bjuder på i sin nya bok Clas Ohlson och jag (Förlag: Peter Bjuhr ord & bild).

Vi hör henne kommentera den speciella fascination som män uppvisar inför kataloger från Clas Ohlson, Biltema, Elfa, Teknikmagasinet.

Tekniska produktkataloger ger inte bara sakinforamtion, de stimulerar till fantasi. Hur många har dem inte som kvällslektyr?

Madeleine Brandin har också illustrerat sin poesi med verktygsstilleben av olika slag

Ljudburk för alla

Det är långt ifrån alla i samhället som har utbyte av dataskärmar eller kan uttyda budskapen på mobilernas små displayer.

Därför har teknikutvecklare och forskare vid Linköpings universitet sökt utveckla en slags ljudburk som ändå kan tillhandahålla den information som finns på nätet.

Projektet heter Audio4All och går ut på att omvandla olika typer av tjänster för ljudkommunikation. Det kan röra information från vården eller myndigheter, uppgifter från banker och andra tjänsteföretag eller personliga meddelanden (ett slags upplästa SMS).

Rent tekniskt är det ljudburk som bygger på standard teknik och är lätt använda. Med några få knappar kan man få t.ex. bankuppgifter upplästa, förutsatt att apparaten är uppkopplad via de nätverk som redan finns. Utrustningen består av mindre dator med högtalare, datanätverks-uppkoppling/antenningång (i vissa fall kan mobiltelefoner också användas).

Om forskningsprojektet ska nå framgång, måste man anpassa informationen till ljuduppläsning (ungefär som ljudböcker). Och forskarna menar att inte bara funktionshindrade, ex synskadade, kan ha användning för den här idén. Det finns många som av olika skäl är förhindrade att använda bildskärmar för sina sociala kontakter och samhällskontakter.

Larmsignalernas psykologi

Rätt signal för rätt larm. Det är vad Chalmers-forskaren Anders Sköld strävar efter.

Flyganfall, mobiltelefonen pockar på uppmärksamhet, bilen håller på att bli stulen – vilken typ av signal ska man ha för att nå uppmärksamhet eller rätt skrämselnivå. Vi får höra hur Anders Sköld har undersökt effekten av olika signaler.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista