De sjöfarande hällristarna

25 min

Vetenskapsradion Historia i P1 den 12 juni 13.20, repris 14 juni 19.35 samt 18 juni 01.15

Nya rön om hällristningarna i Bohuslän visar att många av dem gjordes av människor som levde av och nära havet. Tvärt emot den gängse tolkningen.

- Hällristarna var ett sjöfarande folk och de flesta av deras ristningar gjordes i absolut närhet till havet, berättar Johan Ling, arkeolog vid’Göteborgs universitet, som nyligen disputerat på en avhandling om Bohusläns hällristningar.

Johan Ling har med hjälp av gps kartlagt alla hällristningar med skeppsmotiv. Resultaten visar att upp till 70 procent av Bohusläns 10 000 skeppsmotiv finns vid eller nära den forntida stranden.

- Vid den här tiden var bohuslänningarna orienterade mot havet och de hade nära kontakter med Jylland, berättar Johan Ling. Kanske ingick ristningarna i ritualer att bemästra havets kraft. Som ett slags mental uppladdning inför

resan som skulle göras.

I programmet berättar också historikern Hanna Winkvist om homosexualitetens historia. Vad hände med synen på homosexuella relationer när Sverige kristnades? Vad ansåg kyrkan om samkönad kärlek och vad gjorde de för att stoppa den?

Programledare är Tobias Svanelid.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".