GAZA - Ett år med Hamasstyre

56 min

Lördag 7 juni Om Gaza efter ett år av Hamasstyre och israelisk blockad; ett område så avstängt att inte ens studenter med stipendier till europeiska universitet släpps ut? Är Europa medskyldigt till Gazas lidande? Kan en ny dialog mellan Hamas och Fatah rädda Gaza och fredsprocessen och är det dags för omvärlden att börja prata direkt med Hamas?

Det är ett år sen det islamistiska Hamas tog kontrollen över Gaza efter strider med styrkor från den palestinske presidenten Mahmoud Abbas Fatahparti. Abbas svarade med att upplösa den palestinska samlingsregeringen, Israel svarade med en allt mer skärpt blockad av Gaza, och svaret inifrån Gaza har varit ett ökat antal raketattacker ut mot det israeliska närområdet. Senast i torsdags dödades en man på en kibbutz nära Gazagränsen och igår hotade Israels premiärminister Ehud Olmert med en stor militär operation mot Gaza. Att kalla Gaza världens största utomhusfängelse har blivit en kliché, men inte mindre sant för det. En del av effekterna är både bisarra och pinsamma för andra länder.

För en dryg vecka sen blev det känt att sju palestinska studenter i Gaza som hade beviljats prestigefyllda Fulbrightstipendier för högre studier i USA inte bara inte hade släppts ut ur Gaza utan dessutom fått brev från amerikanska UD som sade att eftersom de ändå inte kom ut så hade stipendierna dragits in. De kunde söka igen någon annan gång. Uppmärksamheten kring detta förfarande blev alltför pinsam för både Israel och USA och i torsdags meddelade Israel att problemet var löst, stipendiaterna skulle få åka till Jerusalem för att söka visum till USA. Men det gällde bara stipendiaterna till USA. Kvar i Gaza finns flera hundra andra studenter som också har fått stipendier för studier utomlands en av dem är Wissam Abuajwa som har en blijett till Storbritannien men har väntat i snart ett år på att få lämna Gaza. Konflikts Daniela Marquardt ringde upp honom.


De humanitära konskevenserna av blockaden mot Gaza är förödande. 80% av Gazas 1,5 mijon invånare är beroende av livsmedelsbistånd, och en allt värre brist på bränsle och reservdelar har förvandlat Gaza till vad brittiska Financial Times kallade ett laboratorium för ett mycket märkligt expriment: ett där invånarna på några månader har levt igenom ett sekel av mänsklig utveckling, baklänges. Frilansjournalisten Anneli Rådestad åkte till Gaza och träffade en desillusionerad Osama Yahiye och Hamas talesman Ahmed Yousef som inte tappat hoppet om en bättre framtid.
En man som har lyckats ta sig ut ur Gaza är journalisten Mohammed Omer som var i Stockholm i veckan och som ska vidare till London för att ta emot ett prestigefyllt journalistpris. Men det var ingalunda enkelt, det krävdes påtryckningar från internationella organisationer, tidningar och utländska diplomater och det gick sen bara när den holländska regeringen lovade att Mohammed Omar skulle eskorteras av deras diplomater på sin resa genom en bit Israel och in över Västbanken till Jordanien.  Mohammed Omar har fått massor med erbjudanden om att stanna kvar och jobba och studera i Europa, men han vill tillbaka till Gaza. Konflikts Marie Liljedahl träffade honom under hans Sverigebesök.

I onsdags kväll meddelade President Mahmoud Abbas överraskande att han söker en försoningsdialog med Hamas och den här gången utan att, i varje fall offentligt, ställa som förhandsvillkor att de först ger upp sin makt över Gaza. Målet var sade han en ny samlingsregering. Hamas svarade omedelbart positivt. Konflikts Agneta Ramberg ringde upp en palestinsk fredsprocessveteran och tidigare rådgivare till Abbas, Hussein Agha, för att få analyser och förklaringar. Hussein Agha är akademiker, knuten till St Antony’s College i Oxford och har många års erfarenhet av dialog och förhandlingar med israeler.

Konflikt fångade utrikesminster Carl Bildt under en frukost i Washington för att höra hur han tycker att EU och Sverige bör förhålla sig till Israels blockad mot Gaza och hur han ser på möjligheten att bjuda in Hamas till dialog.


EUs Mellanösternsändebud heter Marc Otte. Han kom hem från regionen häromdan. Just den här gången var han inte i Gaza, men i februari var han där och varnade då för risken att den israeliska blockaden förvandlar Gaza till ett Somalia. Konflikts Marie Liljedahl ringde upp honom och frågade om utsagan fortfarande gäller.


En välkänd, flerfaldigt prisbelönt israelisk journalist är Gideon Levy, kolumnist på tidningen Haaretz, ett ledande namn i den krympta skara som den israeliska fredsrörelsen utgör. Det senaste priset har han fått från EU, men det hindrar honom inte från att säga att EU är medskyldigt till blockaden mot Gaza, som inte bara är omänsklig utan dessutom icke-fungerande.


Programledare: Agneta Ramberg
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista