Ett jävligt besvärligt fruntimmer!: Staffan Sonning i London

3:03 min

Utrikeskrönikan den 4 maj 2017. London.

London torsdag, och nu börjar temperaturen höjas rejält inför förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU.

Alla medier är fyllda av nyheter, analyser och skandalrubriker och analyser, men också en del uppkok av gamla nyheter. Det är inte alldeles lätt att sålla i floden för en svensk utrikeskorrespondent.

Gårdagens mest citerade utspel var premiärminister Theresa Mays löfte, att EU skulle upptäcka, att hon är en ”bloody difficult woman” i förhandlingarna  – ett jävligt besvärligt fruntimmer - är nog en bra översättning till svenska, om man tar hänsyn till den avsedda innebörden. Jättelika rubriker överallt.

Den som inte redan vet det, får läsa noga, innan man inser, att det är ett slags skämt av May, en anspelning på hur en äldre manlig partikamrat beskrev henne i det han trodde var ett samtal med en kollega – och inte förstod att en tevekamera och en mikrofon var på. Så här lät det:

ILL

Theresa är ett jävligt besvärligt fruntimmer, men både du och jag har jobbat med Margaret Thatcher, säger Ken Clarke till en gammal kollega, när han inte förstår att kamera och mikrofon registrerar allt. Ken Clarke har varit finansminister och haft en rad andra ministerposter i konservativa Tory-regeringar.

De båda äldre herrarna förenas i muntra skratt. De satt och diskuterade möjliga kandidater efter att David Cameron avgått som följd av folkomröstningen om utträdet ur EU.

Det är något oklart, vad Clarke menade, men flera kommentatorer påpekade, att oavsett vad han menade, så borde uttrycket tolkas som ett starkt beröm av May: En politiker som står upp för vad hon tycker, vet vad hon vill och har förmågan att genomföra sida idéer – så hade det nog uttryckts om det var en beskrivning av en manlig politiker, misstänkte många.

Det bildades omgående stödgrupper för May på sociala medier, en har förstås hashtagen #BloodyDifficultWoman. Där kunde man band annat läsa kvinnor undra var de kunde köpa t-tröjan.

En hel del brittiska medier valde att bortse från bakgrunden, och tolka Mays löfte att vara bloody difficult i förhandlingarna som någon slags krigsförklaring mot EU-representanterna på den andra sidan det kommande förhandlingsbordet.

Förpostfäktningarna inför förhandlingarna är i full gång från båda sidor. Tuffa utspel bullrar fram som på en bowlingbana. Båda sidor anklagar varandra för ohemula hotelser. Gamla förhandlingspositioner värms upp igen och presenteras och refereras som om de vore nya. Främst den brittiska tabloidpressen tävlar i nya geniala skandalrubriker.

Det kräver sin korrespondent att sortera i för-förhandlingsfloden.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista