Bokmässan och gränserna

27 min

Var går gränsen för vem som får medverka på Bokmässan i Göteborg? Och vad handlar debatten om? Samtal i studion, intervju med mässans vd och internationell utblick.

Debatten om vem som bör få medverka på Bokmässan i Göteborg har i princip pågått sedan förra hösten. Två grundläggande principer har ställts mot varandra – yttrandefrihet mot alla människors lika värde. Vem ska beredas plats på mässan och utifrån vilka principer? Och vad är egentligen Bokmässan – ett demokratins torg eller en vinstdrivande affärsverksamhet? Samtal med Per Svensson, kulturjournalist på Sydsvenskan, Maria Küchen, författare och kritiker samt Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Dessutom intervju med Maria Källsson, vd för Bok- och biblioteksmässan, och ett reportage om vilka gränser de internationella bokmässorna drar.

– En bokmässa som helt stänger ute aktörer med nationalistiska värderingar skulle bli verklighetsfrånvänd, säger exempelvis Katja Böhne, kommunikationsansvarig för Frankfurts Bokmässa, som stöttar det beslut som Bokmässan i Göteborg tagit kring Nya Tiders medverkan.

Programledare är Lisa Wall.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".