Sofia Jupither och Ulrika Josephsson intervjuas av Anneli Dufva.

55 min

Regissören Sofia Jupither och producenten Ulrika Josephsson intervjuas av Anneli Dufva. Jupither Josephsson heter deras teaterkompani som direkt fick en flygande start med nyskriven dramatik.

I teaterkompaniet Jupither Josephssons programförklaring står det bland annat att man ”ska producera angelägen scenkonst av yppersta klass genom nutida europeisk och svensk dramatik med fokus på att leva i Europa idag”.

Förra sommaren valdes deras två första produktioner – Tigern, skriven av Gianina Carbanariu, och 20 november av Lars Norén ut till att visas på Teaterfestivalen i Avignon och nu närmast kommer Tigern att spelas i Hannover i juni.

Ulrika Josephsson är teaterproducent, född 1962 i Örebro. Hon har arbetat inom scenkonstområdet sedan mitten av 80-talet. Hon har varit chefsproducent för Riksteaterns konstnärliga avdelning Riks Drama, med Lars Norén som konstnärlig ledare och vd och konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg och hon var även projektledare för den senaste Bergmanfestivalen på Dramaten.

Sofia Jupither är född 1974 i Göteborg, men uppvuxen i Stockholm, är teaterregissör. Hon regidebuterade på Helsingborgs Stadsteater med Jon Fosses Besök och hon har varit verksam på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Nationaltheatret i Oslo. Hon har hyllats för sina uppsättningar av bland annat Lars Noréns och just Jon Fosses verk och tilldelats både Svenska Dagbladets Thaliapris och Heddaprisen. Och just nu spelas hennes uppsättning av Ibsens Frun från havet på Dramaten och på Stadsteatern i Stockholm Mio min Mio.

Ulrika Josephsson valde ett klipp ur sommarlovsföljetongen Elidor, det gyllene landet av Alan Garner. Tyvärr finns den inte tillgänglig av upphovsrättsliga skäl.

Sofia Jupither valde ett klipp ur Strindbergs Ett drömspel. Föreställningen finns att lyssna på (i en något kortad version) här nedan.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.09
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista