Pappersanalys på några sekunder

24 min

Tekno 4 juniI Europas historiska arkiv finns mängder av dokument och böcker, vars papperskvalitet man vet ganska litet om. Bara i enstaka fall skickar man små prover på pappret till kemilabb.

Nu finns en ny utrustning framtagen med forskningspengar från EU för att snabba upp papperskollen. En maskin inte större än en kopiator belyser papperssidan och det reflekterade infraröda ljuset analyseras. Resultatet säger något om hur varsamt man måste handskas med dokumentet/boken framöver.

Först i Sverige med att använda den nya apparaturen är Riksarkivet, den myndighet som förvarar alla dokument som produceras av samhällsinstanserna.

Kemiforskaren Dirk Lichtblau från Leipzig i Tyskland demonstrerade hur man kan lyfta apparaten, hålla den mot och låta den lysa mot en otymplig bok, som ex. den gamla mantalslängden från Östergötland (som är mer än en meter lång, världens längsta sägs det).

För Riksarkivet är den nya tekniska utrustningen ovärderlig, anser Jiri Kolar, kemist på bevarandeavdelningen. Han hoppas nu att man har råd att köpa ett exemplar, något som redan skett vid stora historiska arkiv runt om i Europa. Att analysera infrarött ljus är ingen teknisk nyhet i sig, påpekar han. Det nya är datorprogrammet som behandlar analysdatan från den infraröda kameran och kan jämföra med resultaten med den databas av pappersanalyser som skapats. På så sätt får man en god bild av papperets kondition.

Att hålla spelandet under kontroll

Sommaren närmar sig, och skolledigheten. Då finns det ännu mer tid till spelandet och surfandet på datorn. Men hur gör du som förälder, om du inte vill att barnen ska sitta framför skärmen hela dagarna?

Det finns två bra timer-program som du kan installera i din pc: Datorkoll och Tidsbudget. Programmen kostar runt 200 kr och har tagits fram av två svenska pappor som, ovetandes om varandra, har sökt en lösning på problemet: Att få loss barnen från datorn när de använt de timmar man kommit överens om utan att ständigt behöva tjafsa.

I Tekno möter vi familjen Malin, Marcus och Magnus Aldrin, där den ”automatiska äggklockan” Datorkoll har utvecklats in real life i familjen. Vi får höra hur barnen reagerat på pappa Magnus intervention i deras datavanor. Teknos Johan Thorstenson har också testat både Datorkoll och Tidsbudget och jämfört funktioner. (Och för den som kör Mac, konstaterar han, där finns funktionerna redan inbyggda från början)

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista