Jämställdhetsbonus - så funkar det

55 min

Plånboken onsdag 4 juni 10.03, torsdag 5 juni 00.03 och söndag 8 juni 14.03

Den 1 juli införs den omdebatterade jämställdhetsbonusen. Tanken är att skapa bättre möjligheter för både mammor och pappor att ta ett aktivt ansvar för barnen under föräldraledigheten. Samtidigt ska den motivera den förälder som är hemma längst period att återgå till arbetet.

Jämställdhetsbonusen innebär en skattelättnad på max 3 000 kronor per månad för den förälder som arbetar.

Plånboken har träffat den blivande tvåbarnsmamman Anna Hylander och försäkringskassans expert Viktor Karlsson för att reda ut hur den nya bonusen ska fungera i praktiken.

Varje år  anmäls 40 000 fickstölder till polisen – och sommaren är fickstöldernas högsäsong. Hur tänker då ficktjuven? Hur ska vi göra för att hålla hans tassar borta från våra fickor och väskor?

För att få veta det träffade Plånboken Kicki och Patrik på ett torg i Umeå. Båda är före detta kriminella och vet hur det går till att stjäla ur fickor och väskor.

Just nu går de flesta av oss och längtar till semestern som vi ju vill ska bli ”alldeles underbar”. För vissa semesterinrättningar finns redan en europeisk standard. Nu inleds också arbetet med att ta fram standard för golfbanor och spa-anläggningar.

Veckans expert i Plånboken är Gunnar Olsson som svarar på frågor om försäkringar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista