Övertyga extremister, Thomas i London och vem är Sveriges Macron?

40 min

Dessutom: eviga frågan om svenska nationaldagen kontra den norska. Louise har en idé.

Övertyga extremister

Efter helgens attentat i London där tre män använde en skåpbil och knivar för att mörda oskyldiga och sprida skräck talade Storbritanniens premiärminister Theresa May. Hon sa att det är nog och nu måste man vidta flera åtgärder. En av dessa är att vi helt enkelt måste övertyga islamistiska extremister att västerländska och brittiska värderingar är bättre. Men kan man göra det, hur i sådana fall? Vi testar de frågorna på Evin Ismail som är doktorand i sociologi och studerar IS och sociala medier.

Thomas i London

Thomas råkade befinna sig i London i lördags kväll i familjeangelägenheter, men som den journalist han är ut i fingerspetsarna tog han sig snabbt till London Bridge för att berätta för svenska lyssnare vad som hände. Han är kvar i London och bisitter från en plats nära attentatsplatsen. Senaste nytt alltså från utredning och efterspel.

Video: Thomas valrapport från London (lördag 3 juni)

Video: Thomas rapport från London efter terrordådet

Vem kan bli Sveriges Macron?

Dags för nya fräscha ansikten i svensk politik? Liksom Emmanuel Macron lyckades inge en känsla av nytt inför franska valet så borde en svensk politiker stiga fram och göra detsamma, eller? Hör ett intressant samtal mellan skribenten Carl Rudbeck, socialdemokraten Jonatan Pasic och centerpartisten Erik Luth.

Svenska nationaldagen kontra den norska

I morgon firas Sveriges nationaldag - och som ett brev på posten frågar man sig hur vi kan bli mer lika Norge och få mer festkänsla. Louise har en lysande idé.

Lyssnarfråga: Kommer du att fira nationaldagen och i så fall hur?

Programledare: Louise Epstein
Bistittare: Thomas Nordegren
Producent: Stina Sämgård

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.20
  Björn Ranelid - Mirakel
  Album: Mirakel
  Bolag: Universal Music AB
 • 15.41
  ZLATAN feat. DAY - Du gamla du fria
  Album: Du gamla du fria
  Bolag: MXM Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista