Yttrandefrihetsrättegång och extremistfirande

35 min

Lördag 31 maj 11.03

TV4-reportage kostade henne kommunalrådsposten

På måndag inleds rättegången mellan TV4 och Erica Lejonroos, moderatpolitikern som skulle bli kommunalråd i Sundbyberg men hoppade av sedan TV4 hävdat att hon som styrelseledamot i organisationen Kriminellas revansch i samhället (Kris) beviljat sig själv bidrag till tandvård. Lejonroos har stämt TV4 eftersom hon anser att tv-kanalen har förtalat henne. Hon fick förvisso bidrag, men satt då inte i styrelsen för Kris. Erica Lejonroos kräver ovanligt mycket pengar för ett svenskt förtalsmål - hon vill ha miljonbelopp i skadestånd och ersättning för utebliven inkomst. TV4 erkänner några mindre sakfel, men står i övrigt fast vid historien och säger att Erica Lejonroos är en makthavare som måste tåla närgången granskning.

Extremisterna tar över nationaldagen

Ända sedan 6 juni för tre år sedan blev officiell svensk nationaldag har medierna dagen efter fyllts av bilder på marscherande nazister och bråk med motdemonstranter. Mediernas reporter Martin Wicklin följde förra årets nationaldag blåljusfotografen Björn Lockström på jakt efter bilder på bråk. Nu får vi höra reportaget om hur han erfaret hittar rätt plats vid rätt tid. Och så diskuterar representanter för antirasistiska tidningen Expo och Dagens Nyheter vilken bild som ges av nationaldagsfirandet när bråk och extremister får så stor plats i rapporteringen.

Medieförtryck i paradiset

När man hör namnet Fiji tänker nog de flesta på stränder och palmer. Men ö-staten i Stilla havet har under lång tid haft en kaotisk politisk historia som präglar mediaklimatet i landet. Journalister som kritiserar den härskande militärregimen utvisas eller hotas. I Medierna får vi höra journalister från Fiji berätta.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista