BYTEN OCH BONDEOFFER I KRISENS KAUKASUS

55 min

Lördag 31 majEtt melodifestivalsvinnande Ryssland med växande självförtroende höjer också tonläget i det större spelet, det med USA om kontrollen över staterna i södra Kaukasus. Ett spel där Georgien blivit byte och utbrytarrepubliker möjliga bondeoffer. Hör hur Europa försöker karva ut en roll mellan de forna kalla krigskombattanterna, och hur lilla Sverige valt sida och blivit stor spelare i en av världens mest hotfulla konflikter. Med röster från Tbilisi, Moskva, Belgrad, Bryssel och Stockholm.

Den senaste månaden har krigstrummorna ljudit än en gång i södra Kaukasus. En pyrande konflikt mellan Georgien och regionerna Abchasien och Sydossetien som vill bryta sig ur, hämtar ny kraft ur stormakternas inblandning. Ryssland har öppet slutit upp på utbrytarnas sida, och anklagar Georgien för att trappa upp. Samtidigt säger georgierna, som har militärt och politiskt stöd från USA, att det är Ryssland som för in offensiva trupper i Abchasien.

I Melodifestivalen i Belgrad nyligen sjöng den Abchasien-födda georgiska sångerskan Diana Gurtskaya att ”Peace will come”, freden är på väg. Konflikts Marie Liljedahl ringde till Tbilisi för att ta reda på om man verkligen tror att så är fallet i Georgien. Hon fick dels tag på George Khutsishvili, chef för tankesmedjan the International Center on Conflict and Negotiation. Han säger att Georgien vill att världen ska uppmärksamma deras utsatta situation, och att väst – och i synnerhet USA – kanske mer är inriktade på sina strategiska intressen än Georgiens bästa. Amerikanen David Smith, som är rådgivare åt den georgiska regeringen på Georgian Security Analysis Center, säger däremot att problemet helt ligger med det ryska agerandet.

Förra året beslutades att Ryssland skulle få arrangera Vinter-OS 2014. Staden där spelen ska äga rum, Sotji, ligger mindre är tre mil från gränsen till Abchasien. Enligt vissa ryska analytiker har det gjort att det ryska intresset i Abchasien blivit ännu större. Kulturradions Fredrik Wadström tog reda på hur makadam nu spelar roll i den kaukasiska krisen.

Sedan beslutet om OS i Sotji har Ryssland radat upp internationella sport- och kulturframgångar: fotbollens UEFA-cup, VM-guld i ishockey och nu senast Dima Bilan i Eurovisionsschlagerfestivalen. Tonträffen i schlagern gav ytterligare skjuts till ett ryskt självförtroende. Samtidigt höjdes det ryska tonläget i de georgiska konflikterna. Men Sergej Markedonov, chef vid institutet för politisk och militär analys i Moskva, anser att det mer är en konsekvens av ryska regeringens rädsla än genuin styrka. Konflikts Mikael Olsson pratade med honom.

Ett av de västländer som engagerat sig mest i den georgiska konflikten vid sidan av USA är Sverige. Utrikesminister Carl Bildt har besökt Tbilisi två gånger under de senaste två månaderna, och Sverige var det enda västeuropeiska land som ställde sig bakom en FN-resolution från den 15 maj om flyktingars rätt att återvända till Abchasien. Konflikts Ivar Ekman följde Bildts, och Sveriges, engagemang från utrikesdeklarationen till den svenska Eurovisionsstudion i Belgrad.

Studiosamtal och stormaktsspel och gräsrotshopp, om EU mittemellan och Sverige i bräschen. Gäster i studion är Peter Semneby, EUs särskilda sändebud till södra Kaukasus, Sven Hirdman, tidigare svensk ambassadör i både Moskva och Tbilisi, samt Johan Frisell, departementsråd och chef för Östeuropagruppen vid svenska UD.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Ivar Ekman

LYSSNA PÅ TIDIGARE KONFLIKT OM RYSSLAND:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista