Skyddszon för kristna irakier

44 min

Fredag 30 maj 14.03 och Lördag 31 maj 17.00 i P1


På den stora Irakkonferensen i Stockholm diskuteras säkerhet och återuppbyggnad av det krigshärjade landet. Bland många kristna irakier finns förhoppningar om en egen region i provinsen Nineve. Är en skyddszon nödvändig för att rädda en utsatt minoritet, eller är en uppdelning av Irak efter religiösa och etniska gränser fel väg att gå?

Katolska kyrkan tappar mark i Latinamerika. I ett av de mest katolskt konservativa länderna på kontinenten, Colombia, har tusentals kristna center för healing och andlig sanering öppnat runt om i landet. Reportage av Lotten Collin.

Kyrkobesöken i Norden är låga, men många människor har en passiv tro, och när hälsan är i fara aktiveras tron. Därför kan man idag tala om kristendomen som en krisreligion. Det säger teologen Niels-Christian Hvidt i danska Odense som leder ett nytt forskningsprojekt kring tro och hälsa.

Kvartssamtalsgäst är tonsättaren Sven-David Sandström som under ett tre år långt projekt ska skapa ny musik för kyrkoårets alla högtider, från församlingssånger och liturgisk musik till större verk.

 

 

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista