Lär dig tvärnita säkert med hojen

24 min

Tekno 28 majMotorcyklister är i många fall okunniga om hur man bromsar och nu menar mc-branschen att liv kan räddas med bättre bromsteknik. Därför har man dragit igång projekt Tvärnit för att sprida kunskap om konsten att bromsa rätt.

För att ta ett nytt grepp i informationskampanjen har man anlitat skådespelaren och regissören Olle Sarri som har gjort filmen Tvärnit - the movie (finns på youtube). Med den vill man försöka nå den svåra gruppen mc-förare. De som redan är ”världsmästare”, inte vill avslöja sin dåliga bromsteknik eller helt enkelt är ovetande om sina brister.

Teknos reporter tränade bromsteknik med några erfarna instruktörer och kunde konstatera att de låsningsfria bromsar(ABS) som finns på nyare motorcyklar, är en välsignelse. Det är går att panikbromsa utan att behöva oroa sig för att köra omkull ens på regnvåt asfalt. Grundreglerna i bromsteknik är att hålla blicken högt, knipa hårt om tanken med benen, vara lös och avspänd i armarna och gå på bromsarna hårt redan från början.

Solen gör vattnet rent

Över en miljard människor saknar i dag tillgång till rent dricksvatten. Ett gigantisk problem som Petra Wadström i Åkerberga har tagit sig an. Hon har uppfunnit vattenrenaren Solvatten. Med den blir det mest förorenade vatten ofarligt att dricka på tre till fem timmar.

Proceduren är enkel: Den svarta plastbehållaren fylls med tio liter förorenat vatten. Fälls upp med den genomskinliga plasten i solriktningen och får ligga tills den patenterade indikatorn visar att vattnet är klart. Värmen tillsammans med UV-strålningen förstör mikroorganismerna i vattnet.

Petra Wadströms Solvatten har ännu inte kommit i produktion, men tester i Nepal och Kenya visar att den fungerar som tänkt. Tanken är att den ska kunna produceras lokalt med ett pris på ungefär 200 svenska kronor. Förhoppningsvis kommer också biståndsorganisationer att distribuera den.

På frågan om hennes uppfinning kan leda till att det blir mindre investeringar i vatten- och sanitetssystem i fattiga länder när människor får en fungerande Solvattenrenare så svarar hon:

- Det hoppas jag verkligen inte. Jag vill inte konkurrera ut någon annan lösning. Men det finns så mycket katastrofer och trasig infrastruktur i världen att Solvatten alltid har en plats.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".