Citybanan – en utmaning för ingenjörskonsten

19 min

Nu är den sex kilometer långa järnvägstunneln under Stockholm klar. Ändå sedan 1871 har det bara funnits två spår genom huvudstaden. Det är därför ett historiskt ögonblick när nu Citybanan invigs i juli.

En utmaning för ingenjörskonsten. Det kan man kalla Citybanan, järnvägsprojektet i Stockholm med en sex kilometer lång tunnel nerborrad under de centrala delarna av staden. 

Det tog åtta år och kostade 17 miljarder att bygga, och nu den 10 juli börjar pendeltåg att rulla i ordinarie trafik. Med två nya spår för pendeltågen fördubblas tågkapaciteten. 

Att spränga under Centralstationen och tunnelbanorna, att lägga en sänktunnel i Riddarfjärden och att utrusta perrongerna i de två nya pendelstationerna är exempel på den nya teknik som krävts för att genomföra projektet. 

I programmet medverkar Kjell-Åke Averstad, projektchef Citybanan Trafikverket, Eva Rådmark Herrder, kommunikationschef på Trafikverket för Citybanan, Lars Pehrsson, projektledare på Trafikverket för Citybanan
Angelica Persson, projektledare på Trafikverket för Citybanan, Per-Eric Metso, projektledare på Trafikverket för Citybanan och Hans Björkman, författare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Sounds Of The Earth - Seagulls, Wind and Waves and the Seashore
  Album: Planet Earth (Nature Sounds)
 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista