Ett avsnitt från Publicerat
20 min
Inslaget som försvann
Lör 24 maj 2008 kl 16:00
Censurerade Ekots producent reportern Jan Mosander för att inte störa SR:s samarbete med biståndsorganet Sida? Ett kapitel i Jan Mosanders just aktuella bok ”Pengarna som försvann”, handlar om Ekoinslaget... där Mosander ifrågasätter ”Biståndet till rika Ryssland”. Men inslaget sändes aldrig, trots att ledning och kvällsproducent tyckte det var bra.

Ett år senare lyckades han däremot få in ungefär samma inslag i Ekot. Men då via en rapport från Världsekonomiskt forum i Davos.

Vi frågar tidigare Ekochefen Staffan Sonning hur det kunde bli på detta viset. Kanske berodde det på att det var den tredje i raden av producenter som hade att bedöma inslaget? Kanske denne inte var lika känslig för kritik mot Sida? Eller finns det andra förklaringar?

Olika meningar?

Enligt boken har Ekot sammanlagt ett 20-tal olika producenter som enväldigt bestämmer vad som ska sändas i Ekot. Och det oavsett vad ledningen tycker.

I ett annat kapitel, ”Att sitta på två stolar”, tar Mosander just upp Sveriges Radios nära koppling till biståndsorganet Sida, som SR samtidigt ska granska kritiskt.

Eftertraktat uppdrag

Kopplingen uppstår genom att flera av Sveriges Radios medarbetare sedan många år håller kurser i radiojournalistik i utvecklingsländer som Vietnam, Indonesien och Mongoliet. Ett mycket eftertraktat och välbetalt uppdrag för några SR-anställda. Och det är Sida som bekostar utbildningen.

I boken kritiserar Mosander samarbetet mellan SR och Sida. Redan 2004 hade SR tagit emot över 100 miljoner kr för utbildningen i utvecklingsländerna, enligt tidningen Resumé. Idag är alltså summan väsentligt högre.

SR får ett dottterbolag?

Hör Jan Mosander om inslaget som försvann. Och Staffan Sonning, som numera bland annat just utreder hur Sveriges Radios biståndsarbete ska organiseras i framtiden.

Sonning och SR:s ledning håller med om att den nuvarande ordningen skapar problem. I framtiden kommer utbildningen därför troligen att skötas av ett nytt dotterbolag till SR.

Fungerar radiobiståndet?

En annan fråga är naturligtvis vilka effekter demokratibiståndet via Sveriges Radios kurser har fått?

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Magareta Jansson i Borlänge. Och det går till Anna Lindman Barsk, programledare för SVTs Existens.

-Har följt programmet i flera år och imponerats av hennes initierade, raka frågor till intervjupersoner som hon låter tala till punkt utan stryka medhårs, samt av hennes korrekta uppträdande, skriver Magareta Jansson på ett kort fullt med solroser om Anna Lindman Barsk.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".