Ett avsnitt från Medierna
35 min
Reklamflykt och censurslut
Lör 24 maj 2008 kl 12:00
Lördag 24 maj 11.03

Vuxencensuren av film kan avskaffas

Efter långa förhandlingar inom regeringen, är det nu klart med en utredning som kan leda till att den sista resten av statlig förhandscensur för vuxna avskaffas. I veckan gav kristdemokraterna slutligen med sig och kulturministern kunde tillsätta utredningen. Den ska se över både skyddet av barn mot våldsskildringar och vuxencensuren av film. Medierna har talat med samtliga riksdagspartier. Enbart kristdemokraterna och socialdemokraterna säger sig inte vara beredda att stödja ett utredningsförslag om att avskaffa vuxencensuren. Både miljöpartiet och vänsterpartiet, som tidigare stödde censurlagen, har på senare tid bytt uppfattning.

Reklamen hoppas över - så den vävs in i programmen

De senaste åren har det blivit allt lättare att slippa lägga tid på reklaminslagen i TV. Nya inspelningsapparater gör det enkelt att spola förbi dem. På nätet är det likadant – speciella program tvättar bort annonserna. Samtidigt är nästan alla medier helt eller delvis finansierade av reklam, och branschen utvecklar nya metoder för att få fram reklambudskapen och få ha kvar reklamintäkterna. Lösningen är ofta att blanda in reklamen i programmen så det inte går att få det ena utan att svälja det andra – exempelvis genom produktplacering i filmer och tv-serier. I Medierna skildrar vi katt- och råttaleken mellan bransch och konsumenter.

Niklas Strömstedt mot Se och hör


När sångaren Niklas Strömstedt hamnade på löpsedeln i skvallertidningen Se och hör tidigare i maj, ilsknade han till – det som stod där stämde inte alls. Han ringde upp tidningens chefredaktör ocn ansvarige utgivare Tua Lundström för att konfrontera henne om det tidningen skrivit. Samtalet blev absurt. I Medierna denna vecka får vi höra hela historien.


Kinnevik medger radering av ljudfil

I veckans Medierna medger Stenbeckföretaget Kinneviks informationsansvarige Torun Litzén att bolaget raderat en pågående inspelning för Mediernas reporter Tonchi Percan. Händelsen inträffade under företagets bolagsstämma för en dryg vecka sedan. Litzén har däremot inget svar på vilken lag bolaget stöder sig på när man beslagtar inspelningsutrustning och raderar material för journalister som bevakar bolagsstämman. Mer information nedan.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".