Musiktävlingar och presidenter: Margareta Svensson i Paris

3:12 min

Utrikeskrönikan den 15 maj. Paris.

Paris, måndag.

Det finns ett underhållningsprogram på fransk tv som jag gärna ser: "The Voice". Programmet går ut på att olika musiktalanger sjunger inför en jury som sitter med ryggen vänd emot dem.

Juryn hör alltså bara rösten - och när de gillar den och tror att personen har en framtid som artist, så trycker de på en knapp, stolen snurrar runt och artisten får delta i den fortsatta tävlingen som går ut på att gallra fram en vinnare.

Den som går vidare har ofta har en röst som inte är perfekt, men med karaktär. Om artisten dessutom är ung, desto bättre – det betyder fortfarande formbar.

Det var vad jag tänkte på när Portugals bidrag vann i Eurovisiontävlingen i lördags.

Salvador Sobral är tonsäker och han sjunger med inlevelse. Han vägrar tv-anpassa sig, hans kavaj är lite för stor och han sjunger på portugisiska. I en tävling där likriktningen hotar, så sticker Salvador Sobral ut. Troligen har också hans hjärtfel bidragit till uppmärksamheten kring hans person.

Det finns en parallell mellan Eurovision och en fransk presidentvalskampanj också – och inte bara i tävlingsmomentet.

Det finns de som anser att den franska presidentmakten är en ersättning för den kung de saknar. För det talar alla ceremonier kring presidentämbetet, hederslegionen, korteger. Och i fixeringen vid personerna istället för sakfrågorna som nu i presidentvalskampanjen.

Därför krävs det att nåt sticker ut.

Hos Macron är det flera saker: han är ung, och inte låst vid en ideologi. Han vill vara effektiv och positiv. Och så är han gift med en flera år äldre kvinna.

I en artikel i modetidningen Vogue om hustrun Brigitte Macron, läser jag att: "Brigitte kan bli den iögonfallande partner som får folk att rösta på Macron".

En möjligen relevant politisk analys.
För om Brigitte Macron först möttes med viss skepsis bland väljarna, så verkar hon nu ha fångat deras hjärtan.

Nu när Emmanuel Macron har blivit president, så är nästa fråga hur stort hans stöd blir i parlamentet, men också om vilka hans rådgivare är. Säkert finns lobbyister som hoppas att hans unga ålder och relativa brist på politisk erfarenhet ska göra honom formbar och lätt att påverka.

Så, kommer Macron att anpassa sig efter vad andra vill höra, eller har han en egen röst som bär?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista