Munkarnas kamp efter cyklonen

44 min

Fredag 23 maj kl 14.03 och lördag 24 maj 17.00 i P1


Drygt 130 000 döda och skadade efter cyklonen i Burma och många fler kan komma att dö på grund av otillräckliga hjälpinsatser. Kan cyklonen Nargis ena och mobilisera de burmesiska munkarna till nya protester mot regimen? Intervju med Ashin Sopaka, exilmunk som i veckan besökte Sverige på inbjudan av ett kyrkligt nätverk som bildats för att stödja det drabbade Burma.

År 2010 ska alla offentliga byggnader i Sverige vara tillgängliga för alla. Men fortfarande finns stora problem för funktionsnedsatta som vill få full tillgång till våra heliga rum. Borde inte just kyrkan vara ledande när det gäller ambitionen att vara tillgänglig för alla? Vad handlar tillgänglighet om i den kyrkliga sfären? Handlar det om fler rullstolsramper och hörslingor eller om ett sätt att ta Bibelns budskap om allas lika värde på djupaste allvar? Det menar iallafall Arne Fritzton. Han är socionom och pastor i Svenska Missionskyrkan och aktuell med boken Att tolka det tvetydiga. 

Allt fler israeliska filmregissörer vänder blicken inåt för att försonas med landets moderna historia. På filmfestivalen i Cannes visas två filmer i den terapeutiska trenden. I den animerade dokumentären Walz with Bashir bearbetar regissören Ari Folman sina krigsminnen från 1980 talet och i familjedramat The Seven Days, som utspelar sig under Gulfkriget 1991, skildrar Ronit Elkabetz sorgeritualer bland marockanska judar .

Kan en kvinnlig liberal rabbin samsas under samma tak som en ortodox rabbin? Judiska församlingen i Stockholm har precis installerat en ortodox rabbin, samtidigt som man söker efter en ny icke-ortodox rabbin. En av kandidaterna är Chava E Koster som kan bli den första kvinnliga rabbin som anställs i en svensk synagoga. Lena Posener-Körösi, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm kommer till Människor och tro.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".