Förslag på nya regler inom fotbollen

14 min

Fler domare och fler byten. Ta bort offside och indirekt frispark. Så skulle fotbollen förändras om Noel Nyström, 12 år, Elliot Durdel, 11 år, och Jakob Nord, 10 år, fick bestämma.

Den här veckan har de spelat fotboll hela dagarna på sitt sommarläger. Men de tar en paus, sätter sig i konstgräset och sparkar av sig fotbollsskorna för att tycka till om förslagen på nya regler från Fifa, Internationella Fotbollsförbundet.

En av idéerna är att ändra speltiden till 60 minuter, i stället för 90 som i dag. Men att klockan ska pausas så fort bollen inte är i spel, alltså utanför linjerna eller för att domaren har blåst av för till exempel frispark. Det kallas effektiv speltid och används inom bland annat ishockey.

– Jag tycker att det  är bra att man inte kan maska för mycket, säger Jakob Nord.

– Men det är dåligt att det är mycket mindre tid för då kan man ju inte spela så mycket fotboll, säger Noel Nyström.

Ett annat förslag är att du vid frispark och hörna ska få peta till bollen först och sen drämma till den eller dribbla iväg med den. Inte som i dag när bollen måste ligga stilla innan du sparkar iväg den till lagkamraterna. Det kan de se fördelar med.

– Man kanske får mera kraft på bollen om man får peta till den, säger Elliot.

Men de andra två förslagen gillar de inte. Det ena handlar om att hands i straffområdet INTE ska leda till straff utan mål. Det andra är att när flera spelare samtidigt går fram och omringar domaren för att de är missnöjda med ett domslut så ska hela laget kunna straffas med poängavdrag.

– Jag tycker det är dåligt för medspelarna har ju kämpat för att få poängen, säger Elliot.

Nästa år bestäms om man ska testa de här ändringarna i tävlingsmatcher.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista